Klovner sprang etter og skremte jenter

Midtre Hålogaland politidistrikt har fått inn to meldinger om skremmende adferd fra personer som var utkledd som klovner.

Gutt med klovnemaske

Denne klovnen ble observert i Rønvik i Bodø tirsdag kveld.

Foto: Politiet / NTB scanpix

– Vi synes det er uheldig at dette sprer seg på denne måten. Vi har full forståelse for at det kan fremstå skremmende, særlig når du ser gjennom mediene hvordan det har vært i både inn- og utland, sier fungerende leder for politiet i Midtre Hålogaland, Steffen Ravnåsen til NRK.

Onsdag ettermiddag skal to mindreårige jenter i Harstad ha blitt skremt av to personer som hadde kledd seg ut som klovner. Klovnene sprang etter jentene.

Og natt til torsdag, cirka klokka 02.28, fikk politiet telefon fra beboerne i en privatbolig i Leknes i Lofoten som opplevde at to personer i klovnekostyme hadde banket på døra og vinduer i boligen.

I begge tilfellene ble de som ble utsatt for dette skremt, opplyser Midtre Hålogaland politidistrikt i ei pressemelding.

Ser alvorlig på trend

Fungerende leder for politiet i Midtre Hålogaland, politiinspektør Steffen Ravnåsen sier at han ser alvorlig på denne trenden med «killer clowns», der man kler seg ut som klovner og skremmer andre.

– Noen kan mene dette er en morsom og uskyldig spøk, men det kan oppfattes som skremmende for dem som utsettes for dette. Skremmende og plagsom atferd kan straffes med bot eller fengsel i to år, ordensforstyrrelser kan straffes med bot eller fengsel i seks måneder. Dersom klovnen har våpenliknende gjenstander og oppfører seg truende, vil det kunne oppfattes som trusler, sier han.

Politiinspektøren sier de oppfordrer foreldre til å snakke med sine ungdommer om at slik oppførsel er uakseptabel.

– Gjerningspersoner under 15 år kan ikke straffes, men er man over 15 år kan en slik hendelse medføre at man seinere i livet for eksempel ikke kan sikkerhetsklareres, eller kan oppleve at man ikke får innreisevisum til land som USA, avslutter Ravnåsen.

I Tromsø har det enda ikke kommet inn meldinger om observasjoner eller tips om klovner, ifølge operasjonsleder Ørjan Hole.

– Men vi registrerer at det skjer andre steder i landet og vil minne om at det kan være straffbart å skremme folk.