Hopp til innhold

Klart nei til mer vern

- Nok er nok, sier Fefo-styrelederen.

Finnmarksvidda
Foto: Hans Børge Hartvigsen / NRK

Styreleder Harald Larsen i Finnmarkseiendommen (Fefo) mener staten er alt for ivrig på å verne områder i Finnmark. Staten har gjennom verneplaner tatt tilbake forvaltninga over 2000 kvadratkilometer av Finnmarkseiendommen.

Dersom forslaget om utvidelse av blant annet Ahnarjohka nasjonalpark blir vedtatt, vil enda mer av grunnen bli spist opp. Finnmark må si kraftig nei til mer vern, mener Larssen.

- Jeg tror det er viktig at vi i Finnmark nå sier kraftig i fra at nå er nok nok, sier Larsen.

Alt for ivrig

Fefos styreleder har ikke tenkt å gi fra seg mer landområder til verken nasjonalparker eller andre vernestatus. De områdene som Direktoratet for naturforvaltning nå ønsker seg er en utvidelse av Ahnarjohka nasjonalpark.

En ny nasjonalpark i Goahteluoppal ved Kautokeino, et tyvetalls myr- og våtmarksområder, og det ligger også framtidige planer om marinevernesoner i flere av fjorder i Finnmark.

- De er alt for ivrig å verne i Finnmark. Vi klarer å ta vare på naturen sjøl. Vi trenger ikke all den vernestatusen som direktoratet kommer trekkende med. Vi skal klare å ivareta dette på andre måter, sier Larsen.

Billig verning

Etter at Finnmarkseiendommen har over 2000 kvadratkilometer blitt vernet. Med de nye planene vil prosenten øke til 14 prosent. Larsen tror ikke at iveren skyldes at staten ikke stoler på atr finnmarkseiendommen kan forvalte områdene godt nok, men at det er billigere for staten å verne i Finnmark:

- Jeg mistenker dem litt for å ha en ambisjon om hvor mye man skal verne i Norge. Så er det kanskje billigere å gjøre det i Finnmark enn i andre fylker, sier Larsen.

Gamle planer

Det er fylkesmannen i Finnmark som har fått i oppdrag å lage konsekvensutredning til forslagene om utvidelse og opprettelsen av nye verneområder. Seksjonssjef Ørjan jenssen ved Fylkesmannens miljøvernavdeling avviser at staten nå ønsker å gjennom vern å få mest kontroll over forvaltningen;

- Dette er ikke forandret siden det ble satt på papiret på 80- og 90-tallet, så det er på en måte gjennomførelsen av gamle planer som pågår nå. Statens kvern maler langsomt, men dette er ikke noe som er kommet opp den siste tiden, men ting som var startet lenge før Finnmarkseiendommen var aktuell, sier Jensen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark