Klart for største barnesatsing noensinne

Monstrene i Dunderly er navnet på det nye barneuniverset som lanseres onsdag. Bak monstrene står forfatteren Endre Lund Eriksen og animatør Endre Skandfer.

Nordnorske skapere bak monsterunivers
Foto: Ørjan Rodal Hansen

Gjennom både bøker og nettbaserte læringssteder blir Monstrene i Dunderly den største lanseringa gjort for barn i nyere tid.

Det er forlaget GAN Aschehoug som står bak monstersatsningen, fordi de mener at kvalitet og mangfold er etterspurt i det litterære universet for de minste.

Utgangspunktet var å skape en verden for barn med mange forskjellige typer, slik at alle unger kan finne noen de liker, noen å heie på, og noen de har lyst til å være sammen med. Unger er forskjellig, og det er monster også, sier forfatter Endre Lund Eriksen.

Forfatteren har blant annet har skrevet barnebok-suksessen Pitbull-Terje.

Video Nordnorske skapere bak monsterunivers

Forfatteren Endre Lund Eriksen t.h, og animatør Endre Skandfer, t.v står bak det nye monsteruniverset.

Foto: Ørjan Rodal Hansen

Ønsker mer mangfold

– Betyr det at det er for lite mangfold i norsk barnelitteratur i dag?

Det er kanskje det. Det er veldig hvitt i norsk barnelitteratur. De fleste karakterene er hvite unger som er veldig norske, mens her prøver vi å skape et mangfold av mange forskjellig monstre; store, små, grønne, blå. Alle lever sammen i Dunderly. Det er ikke det at det skjer uten konflikt, men når man lever i lag må man prøve å gjøre det beste ut av det. Og det gjør de i Dunderly, sier Endre Lund Eriksen.

Det var forlaget som kontaktet Eriksen med et spesifikt ønske om et barneunivers de kunne lage pedagogisk univers rundt, og så hadde forfatteren en en idé på lur om disse monstrene i fjellheimen.

Nordnorske skapere bak monsterunivers

Her er noen av figurene i det nye monsteruniverset.

Foto: Ørjan Rodal Hansen

Tenker visuelt, men tegner dårlig

Endre Lund Eriksen bor i Tromsø, men kommer opprinnelig fra Bodø. For å få fart på monstrene sine, tok han kontakt med harstadværingen Endre Skandfer, som tidligere har jobbet med animasjon både til Pitbull-Terje, Elias-filmene og Kaptein Sabeltann. Sammen har de skapt universet Dunderly. Men det startet med ideer og tegninger fra Lund Eriksen.

– Han tenker veldig visuelt, men han er veldig dårlig å tegne, utfordringa mi er å tegne det han har i hodet, ler Endre Skandfer.

Video Nordnorske skapere bak monsterunivers

Det kommer også flere bøker, flere figurer, tegnefilm og teater med monstrene.

Foto: Ørjan Rodal Hansen

Gleder seg til å slippe ut monstrene

Monstrene i Dunderly blir å finne både i bøker, spill, på CD, telefon-applikasjoner, på nett og som leker. Monstrene er skapt for å passe både til 1-åringer og for barn i tidlig skolealder.

Det viktige er at ungenes medvirkning og fantasi er sentralt i alt det pedagogiske, sier de to skaperne.

Nå gleder de seg til å slippe ut monstrene som de har levd med i hemmelighet i flere år.

– Vi tenker jo at vi fortsatt skal leve lenge med dem. Det kommer flere bøker, flere figurer og forhåpentligvis både tegnefilm og teater, sier forfatteren Endre Lund Eriksen og animatør Endre Skandfer.