Normal

Klarer ikke ta unna trafikken – vurderer flere avganger

Bilferga til Lauksundskaret og Nikkeby i Skjervøy kan få flere avganger for å ta unna den økte trafikken.

Ferge Arnøy

Personbiltrafikken til Lauksundskaret og Nikkeby har økt, noe som har forsterket problemet med for liten ferge.

Foto: NRK

Ifølge fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo kan det skje ved overgang fra to til treskiftsordning for mannskapet om bord.

I sommer har fisketrailere og personbiler til stadighet blitt stående igjen, fordi ferga «Reinøy» ikke klarer å ta unna trafikken. Det har skapt stor irritasjon hos øybefolkninga og sommerturistene.

Da bilferga «Reinøy» fikk passasjersalongen flyttet opp på toppdekket, ble tyngdepunktet og stabiliteten endret. Det førte til at ferga etter ombyggingen bare kan ta én fisketrailer hver tur, ikke to som tidligere.

Det har skapt store problemer for lakseprodusenten på Arnøya, og annen næringstrafikk som ikke har tid til å stå i kø og vente på neste båt.

Usikker om de kan løse problemet

Samtidig har personbiltrafikken til Lauksundskaret og Nikkeby økt, noe som har forsterket problemet med for liten ferge.

Ivar B. Prestbakmo

Fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo mener rederiet bryter kontrakten.

Foto: Laila Lanes / NRK

Nå ser rederiet Torghatten Nord på om de likevel kan ta to trailere om bord samtidig, sier administrerende direktør Torkild Torkildsen.

– Vi mener da selvfølgelig at vi leverer den dekktonnasjen som konkurransegrunnlaget i sin tid spesifiserte. Men om vi klarer å få løst det problemet at vi likevel kan ta med to fullastede trailere vet vi ikke. Ferga blir ikke større i kvadrat på bildekket uansett, sier Torkildsen.

Må ta en økonomisk vurdering

Fylkeskommunen mener rederiet bryter kontrakten med at dekklasten ble redusert etter ombyggingen. Fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo mener det er uakseptabelt.

Han venter på svaret om Reinøy får økt dekktonnasje, før det kan bli aktuelt å gå fra to til treskrifts-ordning på fergesambandet til Arnøy og Laukøy.

– Vi håper at det skal kunne bidra til å øke kapasiteten noe. Så får vi ta en vurdering på om vi har mulighet økonomisk til å gå fra to til en treskiftsordning, sier Prestbakmo.