– Grugleder meg til å komme tilbake til Utøya

I helga skal Brage Sollund returnere til stedet hvor han gjemte seg for drapsmannen under terroren 22. juli.

Brage Sollund og Jens Stoltenberg

Brage Sollund, fotografert sammen med Jens Stoltenberg. Lørdag er han tilbake på Utøya.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jonas Gahr Støre sa da han talte på Utøya i år at han alltid grugleder seg til å komme til Utøya. Den samme følelsen har jeg nå, sier Brage Sollund.

I helga er AUFeren og kommunestyrerepresentanten i Tromsø en av opp mot 1500 etterlatte, pårørende og overlevende som får besøke Utøya.

Selv kom han fysisk uskadd fra terrorangrepet etter å ha gjemt seg for gjerningsmannen. Sollund mener det er naturlig å oppsøke stedet han holdt seg skjult. En garasje ved midten av øya.

Lært masse på Utøya

– Jeg har ikke tenkt på hva som blir vanskeligst med å komme tilbake, men det vil jeg nok på båten over til øya. Stemninga blir nok vanskelig. Det blir noe annet enn den gode Utøya-feelingen vi har hatt før, sier Sollund.

Hør intervjuet med Brage Sollund:

Han har vært på øya mellom 30 og 40 ganger, og sier han også har veldig mange gode minner som gjør at han gleder seg til gjensynet på lørdag.

– Utøya er en plass der jeg har lært masse, og truffet mange som jeg kjenner veldig godt i dag. For meg er det en plass som er mye mer enn det som har skjedd de siste tre ukene, sier Sollund.

– Går bedre og bedre

Han forstår likevel de som ikke er klare for å dra tilbake, og sier at alle AUFere nå må føle på hva de orker både med tanke på å dra til Utøya og delta i valgkamp.

– Med meg går det bedre og bedre, sier Sollund.

Han har vært i kontakt med psykolog, og sier at han har fått veldig mye støtte av samholdet han har opplevd, både i Ap, AUF og i hele landet.

– Min følelse er at det ikke blir vanskelig å få ungdommen til å komme tilbake til Utøya neste år, sier Sollund.