NRK Meny
Normal

Klager som dette liker den utskjelte Bydrift-lederen

De har en av Tromsøs mest utskjelte jobber. Men noen klager er lettere å lese enn andre, for enhetslederen for Bydrift i Tromsø kommune.

Brøyting

Det er mye snø å fjerne fra gatene i Tromsø, i år som i 2013, da dette bildet ble tatt.

Foto: Petter Strøm

Andreassen

Dag Ivar Andreassen, enhetsleder for Bydrift i Tromsø kommune, er vant til klager.

Foto: Petter Strøm / NRK

– På en måte har vi jo en utakknemlig jobb. Vi er vant til at folk klager, og må bare leve med det. Klagene er ofte et resultat av manglende kunnskap rundt arbeidet vi gjør, og det blir ofte mye synsing i diskusjonene, sier Dag Ivar Andreassen, enhetsleder for Bydrift i Tromsø kommune.

Den siste tiden har det kommet mye snø i byen. Over 50 centimeter de siste dagene.

Tor Arne Pedersen kjøper seg ny snøfreser på grunn av det store snøfallet, Elena Drozolovskaja bruker snømåking som trening, Trine Trollvik lar seg ikke stresse og Hugo Hanssen er godt fornøyd med at satsmeteorolog Hanneke Luijting kan melde om mer snø i dagene som kommer.

Direkte meldinger fra folket

Tromsø kommune har en egen nettportal hvor folk kan komme med tilbakemelding på problemer som gjelder vei, eiendom, vann og avløp, kalt gatami.no.

De fleste meldingene fra den siste uka omhandler brøyting. Deriblant meldingen fra en beboer i Aldor Ingebrigtsens veg, som takker bydrift for at de sparer han for utgiftene til treningssenteret, ved å brøyte innkjørselen hans full av snø. Les meldingen til høyre i nettsaken, nederst på mobil.

– Vi får så mange klager på brøytingen på gatami, at vi ikke har mulighet til å lese gjennom alle. Når det gjelder denne spesifikke tilbakemeldingen er den skrevet med humor og ironi, og vi får gjerne flere sånne, sier Andreassen.

– De fleste forstår

– Men for å være seriøs er det mye skittkasting i disse meldingene. Det er et spørsmål om ressurser, og vi gjør vi så godt vi kan med de ressursene vi har. Vi har prøvd forskjellige måter å brøyte på. Dersom vi for eksempel skulle brukt snøfreser ville vi brukt mye lengre tid, og da ville vi fått klager på det, sier Andreassen.

Brøytemannskapet har også fått mange negative tilbakemeldinger på at de brøyter snøen inn i innkjørselen til de som bor på en side av gata de brøyter.

– Der vi bruker diagonalplog legger vi snøen til én side. Og det blir til høyre. Skulle vi lagt snøen til venstre, ville vi lagt den midt i veien der veien er bred, og vi ville vært nødt til å kjøre to ganger, sier han, og understreker at de fleste har forståelse for utfordringene med jobben de gjør.

Tirsdag vil Andreassen og hans mannskap mest sannsynlig få litt mer å gjøre. Det er nemlig meldt sludd- og snøbyger i deler av Troms, deriblant Tromsø. Også i Finnmark vil det bli snøbyger, for det meste i sør og øst.