Klager inn departementet

Kommunestyret i Gamvik klager Nærings og fiskeridepartementet inn for Riksrevisjonen og Kongen i statsråd.

Torfinn Vassvik

Varaordfører i Gamvik, Torfinn Vassvik (Ap) vil at Riksrevisjonen skal se på Nærings- og fiskeridepartementets avgjørelse.

Foto: Halldor Asvall / NRK

Et enstemmig kommunestyre i Gamvik gikk onsdag kveld inn for å klage Nærings og fiskeridepartementet inn for Riksrevisjonen og Kongen i statsråd.

Årsaken er departementets vedtak om at Røkkes fiskeindustri ikke har aktivitetsplikt ved anlegget i Mehamn.

Onsdag kveld ble saken behandlet i kommunestyret.

– Vi mener denne saken er så viktig for kommunen at vi må bruke de muligheter vi har for å få endret vedtaket, sier varaordfører Torfinn Vassvik (Ap).

– Resursene må komme befolkningen til gode

I februar i år vedtok Nærings- og fiskeridepartementet at Havfisk ASA ikke har aktivitetsplikt ved anlegget i Mehamn. Årsaken er at det ikke var aktivitet da Røkke-kontrollerte Aker Seafoods overtok det konkurstruede anlegget i 2005.

Mer eller mindre nedlagte landanlegg har resultert i kystopprøret som nå har spredt seg langs den nordnorske kysten og kulminerer med protester foran Stortinget på mandag.

De maritime ressursene skal komme kystbefolkningen til gode, mener Vassvik.

– Det viktigste er at loven følges, at fisken kommer på land og at det skjer en verdiskapning der. Man kan ikke bryte forbindelsen mellom sjø og land, fisken er ment å sikre bosetting langs kysten, og det mener vi ikke skjer i stor nok grad nå.

Olav Holst Dyrnes

Konsernsjef Olav Holst-Dyrnes i Havfisk ASA forholder seg fortsatt til departementets vedtak.

Ikke bekymret for klagen

Det er Norway Seafoods som eier landanlegget i Mehamn, mens Havfisk ASA har trålkonsesjonene. Norway Seafoods har drevet anlegget med tap, og vil derfor selge anlegget i Mehamn.

Konsernsjef Olav Holst-Dyrnes i Havfisk er ikke så bekymret for at departementets avgjørelse klages inn til Riksrevisjonen og Kongen i statsråd.

– Vi forholder oss til den avklaringen som departementet har kommet med rundt vår aktivitetsplikt i Mehamn, sier Holst-Dyrnes.

Riksrevisjonen hadde ikke anledning til å kommentere saken onsdag.