NRK Meny
Normal

De kjører 4000 kilometer for å dra på russetreff

Med bussen full av «løsruss» er Restplassen den første fra Finnmark som ruller til Tryvannstreffet som starter i dag.

Russebussen Restplassen

ET DØGN PÅ HJUL: Fv. Aminda Fagertun Pedersen(18), Sven Sønvisen Gunnes (18), Mika Hætta (18), Marielle Mienna (19) og Ingvild Müller har blitt godt kjent ombord i russebussen på vei ned til festen på Tryvann. Her har de nettopp ankommet Oslo, etter å ha kjørt i over et døgn hele veien fra Alta i Finnmark. Tryvannstreffet starter i dag og trekker tusenvis av russ fra hele landet til en fest som markedsfører seg som «ditt livs party».

Foto: privat

Det er like før Mika Hætta parkerer russebussen Restplassen ved siden av en rekke vans og russebusser på Tryvann i Oslo. Da har hun og fem andre russ, i tillegg til Mikas pappa, kjørt 200 mil for å feste helgen gjennom sammen med russ fra resten av Norge.

Mika Hætta

Mika har fått flere sponsorer til å finansiere prosjektet. I tillegg selger hun «Restplass»-reflekser. Pengene som blir til overs etter at bilen er finansiert skal gå til barnehjelp i Kenya.

Foto: Robin Mortensen/NRK

– Vi startet fra Alta klokken elleve torsdag formiddag og har ikke sovet noe på veien nedover. Vi har byttet på å kjøre, forteller Mika, som nettopp har kommet til Oslo.

Russebussen Restplassen er den første russebussen fra Finnmark som tar den lange veien ned fra Finnmark for å delta på russetreffet på Tryvann.

Har fylt bilen med «løsruss»

Men, russebussen Restplassen er mer enn en "vanlig" russebuss. I bilen er det nemlig seks «løsruss», i tillegg til Mika og pappaen.

– Jeg hadde en konkurranse i februar der jeg trakk ut to vinnere som skulle få sitte på, og som også skulle få ta med en venn hver, sier Mika.

Mika Hætta hadde en ide om at de som ikke hadde et sted å være i russetida, også skulle få en mulighet.

Russebussen Resplassen

FESTKLARE: Som seg hør og bør har også russebussen Restplassen en egen russelåt, som Mika selv synger på, sammen med den kjente rapperen Slincraze og artisten Eppeti.

Foto: privat

For etter at Mika ikke fikk plass i russebilen til sine venninner bestemte hun seg for å fikse sin egen bil. I «Restplassen» skal alle russ uten egen russebil få plass.

– Det er litt for å vise at det er greit å ikke alltid ha den største vennegjengen. Man kan samles selv om man ikke kjenner hverandre så godt fra før. Det synes jeg er veldig viktig. Jeg vil vise at russetiden ikke bare er for de med den største vennekretsen, sa Mika til NRK i januar.

Av de seks som fikk en plass i Restplassen, kjente Mika bare en fra før. Nå har resten av gjengen har hatt god tid til å bli kjent under turen fra Alta til Oslo.

– Det er veldig rolig stemning i bilen, og vi har jo ikke begynt å feste enda. Det sparer vi til i kveld, når den virkelige festen starter på Tryvann, sier Mika.

Fikk gratis billetter til russetreff

Etter at NRK første gang skrev om Mika og russebussen Restplassen ble hun kontaktet av gründeren bak reiseselskapet med samme navn. Han ble rørt av initiativet til Mika og ville sponse bussen.

Russebusser 2011

De færreste har råd til busser som denne, selv om mange rødruss bruker titusenvis av kroner på å skaffe seg utstyr før feiringen starter. Mika Hætta kjøpte russebussen Restplassen for 5.500. Den er en Iveco fra 1994.

Foto: Ingrid Vestre Haram/Privat

Billettene til det store russetreffet i helgen har hun også fått sponset. Dermed var det klart at Restplassen måtte ta den lange veien til Tryvann, som den første russebussen fra Finnmark.

– Jeg synes jo det er gøy å kjøre, ellers hadde vi vel ikke gjort det. Nå gleder vi oss veldig til å se de andre bussene, og er spent på å treffe så mange russ. Også er det jo gøy å være den første bilen fra Finnmark, sier Mika.

Og hva synes pappa om å være med som sjåfør?

– Han har det etter forholdene bra. Han har jo kjørt strekningen en gang før, da han hentet bilen i Kragerø. Nå får han hvile hos tante frem til søndag, forteller Mika.

Søndag starter nemlig den 200 mil lange hjemveien fra Tryvann i Oslo til Alta i Finnmark.

Mika og Jostein Hætta

Initiativtaker og sjåfør Mika, og pappa Jostein Hætta som er med som andresjåfør. Fra Alta til Tryvann og tilbake til Alta er det cirka 400 mil å kjøre.

Foto: Robin Mortensen/NRK