Hopp til innhold

Nordlendinger skal sørge for at vannet holder seg varmt

Et selskap fra Nordland kjøper restene av Finnmark Miljøvarme AS. Hexabio skal bli landsdelens største biovarmeselskap.

Nordlysbadet i Alta

Nordlysbadet i Alta varmes opp av energi fra fjernvarmeanlegg. Nå har et hardtsatsende selskap fra Nordland overtatt anleggene i konkursboet etter Finnmark Miljøvarme AS.

Foto: Rune Berg

Tidligere i år ble grønn varme til blodrøde tall da Finnmark miljøvarme AS gikk dundrende konkurs med 27 millioner i underskudd. De klarte ikke å tjene penger på de fire fjernvarmeanleggene i Alta, Karasjok og Lakselv.

I Alta sørget Finnmark Miljøvarme AS blant annet for oppvarming av et badeanlegg og et hotell.

Nå har selskapet Hexia bioenergi kjøpt opp konkursboet, og de har god tro på at det er mulig å tjene penger på alternativ energi.

– Ambisjonen er å bli det største biovarmeselskapet i Nord-Norge, sier daglig leder i Hexia Bioenergi, Gunnar Strømsvik.

Fra papir til flis

Hexia bioenergi, som har hovedkontor i Steigen i Nordland, har ikke tenkt å endre mye på driften.

– Det blir en drift tilsvarende den som har vært nå, men vi går vekk ifra bruken av papirbriketter og over på bruken av rein skogsflis, sier Strømsvik.

– Vi har gjort avtale med Finnmarkseiendommen om å få hente skogsvirke i Finnmark til disse anleggene.

Biovarme vokser raskt

Helle Grønli

Helle Grønli

Foto: Enova

Statlige Enova har som oppgave å få i gang og støtte produksjon av alternativ og miljøvennlig energi. Ifølge dem er bransjen i sterk vekst i Norge.

– Enova har blant annet inngått kontrakter om fire terrawattimer fornybar varme. Det tilsvarer åtte Altakraftverk, så det er betydelig aktivitet i denne bransjen, sier områdeleder for fornybar energi i Enova Helle Grønli.

Gir bransjen fødselshjelp

Til tross for at Finnmark i år så et bioenergiselskap gå til grunne, og at de fleste selskap får statsstøtte, så mener Enova at det skal være mulig å drive lønnsomt med bioenergi – i framtiden.

– Det er i de fleste tilfellene ikke lønnsomt uten støtte i dag, men bransjen trenger litt fødselshjelp for å kunne konkurrere med alternativene. Vi tror det på sikt vil kunne gå av seg selv, sier Grønli.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark