Kjent forretningsmann skal styre økonomien i Tromsø hvis Ap vinner valget

Partiet slår sammen flere poster i byrådet, og vil ha Gunnar Wilhelmsen som byråd for finans, næring og kultur.

Gunnar Wilhelmsen kan bli byråd for finans, kultur og næring om Arbeiderpartiet kommer til makta etter valget i Tromsø.

Valglogo

Forretningsmannen Gunnar Wilhelmsen lanseres som Arbeiderpartiets nye byrådskandidat for finans, næring og kultur i Tromsø, hvis partiet vinner valget. Det skriver Nordlys.

Det betyr at partiet nå vurderer å slå sammen byråd for finans og byråd for næring, kultur og idrett hvis de får flertall etter valget.

Avisen har informasjonen sin fra et internt notat, og skriver at en sentral kilde bekrefter at Wilhelmsen har takket ja.

Jobbe mot privatisering

Til NRK sier Wilhelmsen at han ikke kan kommentere om han har takket ja. Men å være med og bidra overfor byen er noe han har gjort på mange forskjellige områder, og det syns han virker interessant.

– Hva er viktig å bidra med for denne byen?

– Jeg har ikke noe til overs for det byrådet holder på med i forhold til privatisering. Videre er det mange økonomiske utfordringer med store underskudd, og jeg synes Arbeiderpartiet har et program det står respekt av når det gjelder kultur, sier Wilhelmsen til NRK.

Forretningsmannen har flere roller i norsk næringsliv. Wilhelmsen var tidligere styreleder i TIL, og eier blant annet marinebasen Olavsvern og mathallen i Tromsø.

Færre byråder

Som NRK tidligere har omtalt, er Arbeiderpartiet skeptisk til måten parlamentarisk styring blir praktisert i kommunen. De mener det er i strid med grunnleggende demokratiske prinsipper.

– Vi skal bruke mindre penger på parlamentarismen, herunder redusere antall politiske rådgivere i Tromsø kommune, skriver partiet i sin valgbrosjyre.

Byrådskandidat i Arbeiderpartiet i Tromsø, Kristin Røymo forteller til NRK at de ønsker fem byråder. Dette innebærer ifølge Nordlys én ordfører, én byråd for finans, næring og kultur, én byråd for helse og omsorg, én byråd for barn og utdanning, og én byråd for bolig og byutvikling.

– Vi vil gjøre byrådet billigere. Det brukes altfor mye penger på byråd og politisk ledelse. Men vi er ikke kommet dit at vi har begynt å legge kabalen. Jeg forstår spekulasjonene, men nå har vi fullt fokus på å vinne valget, sier Røymo.

Heller ikke hun vil kommentere Wilhelmsens inntog i Arbeiderpartiet, men hun bruker store ord når hun beskriver han.

– Gunnar er en alle vet har fått til mye innen både næringsliv og kultur og idrett, og jeg skjønner at det navnet trekkes fram. Men jeg vil ikke nevne noen som er aktuelle for byrådsstillingene. Nå har vi fokus på å vinne valget, sier Røymo.