NRK Meny
Normal

Begge mener at de selv er den rette til å lede reindrifta

Ellinor Marita Jåma og Nils Mathis Sara kjemper om ledervervet i Norske Reindriftssamers Landsforbund.

NRL-valg

Ellino Marita Jåma og Nils Mathis Sara mener begge at de er den rette til å lede reindrifta videre.

Foto: Aslak Ballari/NRK

Det kan være en fordel med en leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund som ikke er fra Finnmark, mener llederkandidat Ellinor Marita Jåma – som selv kommer fra Nord-Trøndelag.

Reindrifta i Finnmark har over flere år slitt med alt for høye reintall.

Jåma tror hennes erfaring fra et område hvor dette ikke er et problem, kan være en styrke for NRL som i helga velger ny leder.

-– Jeg ser på det som en styrke, at man kanskje ser på utfordringen med andre briller. Jeg kjenner godt til utfordringene, samtidig som når man ikke står midt i det selv, kanskje man har et annet syn og andre vuderinger, sier Jåma.

Landsmøte i helga

Mangeårig NRL-leder Nils Henrik Sara fra Kautokeino trekker seg under helgens landsmøte, som arrangeres i Vadsø. Valget av ny leder står mellom trønderen Ellinor Marita Jåma og Nils Mathis Sara fra Kautokeino.

Den nye lederen vil få nok å ta tak i.

Næringa har aller størst utfordringer i Finnmark, hvor man over år har slitt med å få ned reintallet.

Jobber i reindrifta

Mens Jåma mener hun kan se på dette problemet med et blikk utenfra, fremhever Sara sin nærhet til problemene som sin styrke som leder.

– Hun har ikke den bakgrunnen som jeg har. Jeg driver med reindrift til daglig, og jeg føler på kroppen hver dag, sier han.