NRK Meny
Normal

Kjemper for politimester i Finnmark

Mens Høyre og FrP skal være enige om en felles politimester for Troms og Finnmark, setter Venstre foten ned, og får støtte fra Arbeiderpartiet. – Regjeringen forstår tydeligvis ikke hva som skal til for bedre beredskap, mener leder i justiskomiteen, Hadia Tajik.

Hadia Tajik

Leder i Stortingets justiskomite, Hadia Tajik vil kjempe for egen politimester i Finnmark.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Tajik mener det er vanskelig å se for seg at en felles politimester i nord vil ivareta den særskilte situasjonen som Nord-Norge er i, sier Tajik. Hun gjør det klart at Arbeiderpartiet aldeles ikke vil støtte den organiseringa som Høyre og Fremskrittspartiet ifølge VG vil legge fram om kort tid.

Mister nærhet

Også politimester Ellen Karine Hætta i Øst-Finnmark er svært skeptisk til at en politimester for et stort geografisk område som Troms og Finnmark.

Ellen Katrine Hætta

Politimester Ellen Katrine Hætta i Øst-Finnmark.

Foto: Elvi Rosita Norvang

– Avstanden mellom befolkninga og toppledelsen blir så stor at man mister begrep om hvor stor betydning enkelte saker har i et lite samfunn. Tar vi 50 gram amfetamin i Båtsfjord er det en stor sak. I Tromsø er det ikke det, forklarer hun.

– Nærhet til politimester betyr at også de små sakene blir prioritert, mener hun.

144 lensmannskontor forsvinner

På landsbasis skal det tegnes opp et nytt politikart, der det skal tas stilling til hvor mange av dagens 354 tjenestesteder som skal beholdes. Allerede er det ting som tyder på at 144 lensmannskontor vil forsvinne.

Frykter kompetansetap

Politiforbundet i Finnmark er også svært skeptisk til planene, og frykter at reformen vil sette i gang en sentraliseringsprosess der polititjenestene fylket blir skadelidende.

– Vi frykter at kompetansearbeidsplasser kan forsvinne på grunn av sentralisering av operasjonssentralene, sier forbundsleder for politiet i Øst-Finnmark, Odd Børre Evensen.
Men politimester Ole Sæverud i Troms politidistrikt, som gjerne vil ha en politimester for hele Nord-Norge mener det fortsatt vil være behov for gode polititjenester også i Finnmark.

– Selv om en operasjonssentral skulle havne i Tromsø eller Bodø vil det fortsatt være behov for mange kompetansearbeidsplasser ute i distriktene, sier han.

Reformen blir trolig offentliggjort i månedsskiftet januar/februar.