Hopp til innhold

Kirkene forfaller og ingen tar regninga

Torsken kirke er i elendig forfatning. Slitasje er et stort problem for mange norske kirker, men kommunene sliter med å betale for vedlikeholdet.

Tragisk

Brith Sørensen, kirkeverge for Torsken kirke, synes det er forferdelig å se hvordan kirka har forfalt.

Foto: Arild Moe / NRK

Vann og råte

Kirketårnet bærer preg av store vann- og råteskader.

Foto: Arild Moe / NRK

– Det er veldig mye på denne bjelken, og bjelken du har der oppe, sier Brith Sørensen, på vei opp i tårnet i Torsken kirke.

Hun sitter både i menighetsrådet og ei støttegruppe som ble startet i 2012 etter at kirka ble stengt en periode for å spare utgifter.

Kirka fra 1700-tallet har tydelige vann og råteskader, på grunn av ei feilmontert luke i toppen av tårnet. Ved prekestolen og ved orgelet er det tydelige tegn på at bygget har seget.

For tre uker siden sto det vanndammer nede på kirkegulvet. Da slo Brith Sørensen alarm, og sammen med kirkevergen og fylkeskonservatoren ble det befaring, og en rapport som sa at tilstanden på kirka var elendig. I 2014 ble det også påvist skader på kirka som ennå ikke er utbedret.

– Torsken kirke er et kulturklenodium i kommunen, og har stor betydning, sier ordfører i Torsken, Fred Ove Flakstad.

Torsken kirke

Torsken kirke er en korskirke i tre, som ble bygget i 1784. Kirken har 100 sitteplasser.

Foto: Arild Moe / NRK

Kommunenes ansvar

Ifølge Kirkelovens paragraf 15 er det kirkelige fellesrådet i kommunene som har ansvaret for forvaltningen og driften av kirkene, mens kommunene har ansvaret for å finansieringen.

Men Torsken kommune har ikke de nødvendige pengene.

– Vi skal bidra så mye vi kan, men andre må også bidra. Det er svært kostnadskrevende med denne type bygg, alt arbeid krever at vi følger spesielle behov og krav, sier Flakstad.

Og den lille røde kirka i Torsken er ikke den eneste kirka som preges av tidens tann.

KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter gjennomfører hvert fjerde år en kontroll av norske kirker. Den siste rapporten, fra 2014, viser at mer enn hver fjerde kirke har utilfredsstillende tilstand på ytterveggene, og mer enn hver femte kirke har dårlig, eller mindre bra tilstand på tak og tårn.

Flere milliarder i etterslep

Øyvind Håbrekke

Øyvind Håbrekke i KA mener kommunene bør ha ansvaret for kirkebyggene.

Foto: Lillian & Lena

– Hvordan dette har utviklet seg siden den gang kan vi foreløpig ikke si noe om, men vi er nå i gang med arbeidet rundt neste rapportering, sier Øyvind Håbrekke, kommunikasjonssjef i KA.

– Men vi ser at det er veldig stort etterslep på vedlikeholdsarbeidet på en del norske kirker som kommunene sliter med å få ordnet opp i, sier han videre.

Det har tidligere blitt estimert at vedlikeholdsetterslepet for norske kirker er på over 10 milliarder kroner.

Øyvind Håbrekke presiserer at ansvaret for kirkene er lokalt, og fortsatt bør ligge hos kommunene, men KA mener at Staten må bidra med mer penger for å bedre tilstanden på norske kirker.

I desember 2015 vedtok også Stortinget at regjeringen må legge frem en strategi for hvordan vi kan sikre forsvarlig vedlikehold for fredede og verneverdige kirker, men Håbrekke sier regjeringen dessverre har lagt opp til en fremdrift som gjør at en slik strategi ikke vil få betydning før om noen år.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark