Han skriblet fantasi som liten – nå vil han gjøre drømmer om Troms til virkelighet

Debatten om sidemål i skolen og medlemskap i EU fikk Kent Gudmundsen (H) inn i politikken som 15-åring.

Kent Gudmundsen, førstekandidat for Troms Høyre

10 år gammel la Kent Gudmundsen og vennene mye hardt arbeid i å produsere tegneserie. Nå er tegningen byttet ut med politikk.

Foto: Elise Holdal / NRK

– Jeg skjønte ikke hvorfor vi måtte ha nynorsk og engasjerte meg i det. Samtidig var det opptakten til EU-debatten i 19094, og jeg skjønte heller ikke hvorfor vi ikke skulle samarbeide med resten av Europa, sier Kent Gudmundsen, førstekandidat for Troms Høyre.

Men det han skjønte var at han var politisk interessert. Dermed startet jakten på hvilket parti han var mest enig med. I klassen hans var det mange som var samfunnsengasjert, men de fleste holdt til på venstresiden.

– Jeg fant derimot ut at Høyre virkelig var partiet for meg. Jeg ble spurt om å være med på et møte og plutselig var jeg med i styret som 15-åring i 1993.

Holdt på å miste mikrofonen av skrekk

Etter hvert tok politikken mer og mer av tiden til Kent, og basketspillingen som han holdt på med mindre tid. Det er han takknemlig for i dag.

– Tiden i Unge Høyre lærte meg å stikke hodet litt mer fram. Jeg var nok slik som de fleste ungdom er, at man ikke tar altfor mye plass i offentlige sammenhenger.

Men Kent ble nødt til å lære seg å ta ordet i forsamlinger, holde taler og gå inn i debatter der flere enn sidemannen var med. Hans første skoledebatt beskriver han som en skrekkartet opplevelse.

– Jeg holdt på å miste mikrofonen fordi jeg skalv så mye. Jeg hadde skrevet ned hva jeg skulle si, men det hjalp lite fordi jeg klarte ikke holde papiret. Det var ikke mikrofonstativ og der skulle jeg prate til en hel gymsal. Det var helt grusomt, jeg skulle gjerne hatt et sorthull å hoppe ned i.

Han hoppet ikke ned i et sort hull, heller ikke av scenen. Etter det var gjort tenkte han at det kanskje ikke var så ille. Derfor gjorde han det en gang til, og da var det hele i gang.

Opptatt av større spørsmål etter han ble pappa

Da han meldte seg inn i Unge Høyre i 1993 hadde han ingen planer om å bli politiker. Men nå har han fått erfaring både som lokalpolitiker med forskjellige verv, fylkesråd for utdanning og stortingsrepresentant.

– Det har vært en fantastisk reise. Jeg er så heldig og privilegert som har fått lov til å møte så mange spennende mennesker og som får lære så mye. Det setter jeg utrolig stor pris på. Jeg synes jeg har havnet på den beste hylla som kan finnes omtrent.

Fra å «kun» bry seg om nynorsk og EU-medlemskap, har han etter hvert også fått øynene opp for større spørsmål.

– Jeg var nok ikke så opptatt av næringspolitikk, veiutbygging og nordområdepolitikk da jeg startet. Spesielt etter at jeg ble pappa for over tre år siden har det blitt større spørsmål. Jeg er nå opptatt av barnehagepolitikken og følger utdanningsfeltet veldig nøye.

Bli bedre kjent med Kent Gudmundsen gjennom bildealbumet:

Kent Gudmundsen på første skoledag
Foto: Privat

Kunne gjerne vært lærer

Akkurat utdanning er noe Kent Gudmundsen brenner veldig for. Han mener det kanskje er det aller viktigste politikkområdet.

– Det handler om å gi ungene våre den ryggsekken de trenger for å klare seg på egen hånd. Det er også veldig lett å ha meninger om skolen og hva som burde være annerledes. Det var også derfor jeg engasjerte meg mye i det.

Skulle Kent Gudmundsen holdt på med noe annet enn politikk hadde han gjerne kunne tenkt seg nettopp det å være lærer.

– Samtidig har jeg vært med på å utforme lover nå og ser hvilke egenskaper jeg har, så jeg tror faktisk jeg hadde passet ganske bra som jurist også. Men jeg har innsett at det ikke kommer til å skje.

Ivrig Donald Duck-samler

Da han var liten så det en stund ut som han skulle ta en helt annen retning enn både politiker og lærer i livet, nemlig tegneseriebransjen. 10 år gammel holdt han på med markedsføring og hentet inn reklameinntekter fra lokale bedrifter sammen med kompisene sine.

Tegneserien Midt i blinken laget av Kent Gudmundsen (H) som barn

«Midt i blinken» handler ifølge Kent om morsomheter. – Det er helt platt banal humor som en tiåring har i hodet sitt.

Foto: Elise Holdal / NRK

– Da laget vi et tegneserieblad som het «Midt i blinken», så jeg har vært tegneserieprodusent. Det er jeg litt småstolt av, sier Kent mens han viser fram det han laget som barn, for moren har selvsagt tatt vare på det i arkivmappen.

Det ble ikke hundrevis av utgaver av tegneseriebladet, og i dag er det ikke mye tid til å tegne. Men han elsker fortsatt tegneserier og har samlet på Donald Duck i lang tid.

– Faren og broren min er også veldig ivrige Donald Duck-lesere, så jeg har en samling som går mange tiår tilbake i tid. Nå har jeg selv en liten sønn, så jeg har en liten tanke om at vi etter hvert som han blir eldre skal lese tegneserier sammen.

Møtte kona etter paraglider-ulykke

Å se på tegneserieheftene som moren har lett fram får fram minner. Noe annet som får Kent til å tenke er paraglidersekken hans. En stund fløy han paraglider, men en aprildag i 2006 ble det slutt på det.

– Vinden var heftig og jeg gikk ned for telling på Lille Blåmann på Kvaløya. Jeg knakk ryggen faktisk.

I tiden der han skulle bli frisk og lå hjemme med korsett, dukket det en nabo opp på døra som kunne hjelpe litt til.

– Hun er jeg gift med i dag. Det er en hendelse om man trygt kan kalle hell i uhell. Nå har vi en gutt sammen, og hun er fantastisk støtte i den livsstilen som jeg har.

I dag får det fint med Kent Gudmundsen og ryggen, som han har litt titan i. I tillegg til at han møtte sin kone har ulykken fått han til å tenke litt annerledes.

– Man har kanskje en tendens til å ikke være så bevisst på alt som er rundt en. Etter ulykken må jeg si at det slo meg hvor utrolig viktig det er at vi som samfunn legger til rette for universell utforming slik at folk med rullestol eller bevegelseshemninger også kan ta i bruk de tingene som vi som er funksjonsfrisk tar for gitt.

Det koster så lite, og så må man huske på at det plutselig kan gjelde en selv. Det vet man aldri. Da er det viktig at vi organiserer oss deretter og bygger et samfunn som inkluderer alle.

Kent Gudmundsen

– Lett å ha engasjement for de rareste ting

Hjertet banker altså litt ekstra for utdanning og et samfunn som er universelt utformet, men som politiker må han engasjere seg for alt fra fiskeriforvaltning til innvandringspolitikk. Kent må innrømme at det ikke er like enkelt i absolutt alle saker.

– Det er selvfølgelig enkelte smale tema som kan bli vel tørt og som det kan være litt krevende å engasjere seg dypt for. Men det er rart med det, når du får lov til å være politiker og får møte folk som brenner for noe, så er det faktisk veldig lett å hente motivasjon og engasjement for de rareste ting.

Det å vite at man er med på å bygge samfunnet og skape en positiv utvikling er det som driver Kent Gudmundsen, og som gjør at han vil være på Stortinget i fire nye år.

Som politiker har han også måtte bli vant til å ikke vinne i alle saker.

– Jeg er sikkert en dårlig taper for dem som vurderer meg utenfra, men jeg prøver så godt jeg kan å være en pragmatiker. Jeg har vært med såpass lenge at jeg vet det kommer dager der du får gjennomslag og dager der du ikke når gjennom. Da er det greit å ha litt is i magen og bite det i seg, ta fatt på neste runde, slik at du til slutt når målet. Det er det viktige.