Kan våren og høsten bli de nye turistsesongene i nord?

Nordlys vinterstid og midnattssol på sommeren. To av naturens skaperverk som gjør at turistindustrien i nord har vokst voldsomt de siste årene. Men hva har vi å lokke turister med på våren og høsten?

Turister

Vinteren har blitt den store turistsesongen i Nord-Norge. Nå håper reiselivet at også våren og høsten kan bli gode sesonger.

Foto: Elisabeth Brun / NRK

– Nå har vi jo lykkes godt med vinteren. Sommeren var bra, men der trenger vi å jobbe litt nå fordi den nesten har blitt litt neglisjert bak den voldsomme vintersatsninga. Men på høsten og våren er det veldig stille, sier Geir Stokke i Arena Lønnsomme Vinteropplevelser.

Foreningen er et samarbeid mellom 70 reiselivsbedrifter fra Honningsvåg i nord til Lofoten i sør. Sammen med Nordnorsk reiseliv og UiT arrangerer de nå vinterkonferansen Snow17. Der skal de blant annet se på potensialet som ligger i våren og høsten her nord.

Ønsker jevn fordeling gjennom året

– Det vi ønsker er å få en jevn fordeling av turister gjennom hele året. Da kan vi ha helårsansatte slik at vi kan levere god kvalitet. Den fantastiske naturen og det fantastiske området vi er i, det er synd at det skal stå urørt i noen måneder, sier Stokke.

– Hva er faktorene som kan gjøre turistene strålende lykkelige når verken nordlyset eller midnattssola er tilgjengelig?

– Hadde vi sittet på svarene, hadde heller ikke vi stilt det spørsmålet, sier Stokke.

(Artikkelen fortsetter under)

geir stokke

Geir Stokke i Arena Lønnsomme Vinteropplevelser.

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

– Nydelig lys

Han forteller at en av styrkene ved å samarbeide med UiT, er at de da kan forske på hva det er turistene ønsker seg når de besøker Nord-Norge.

– Men lyset er jo nydelig både om høsten og våren. Det er jo lyset vi har lyktes med både på sommeren og vinteren, men vi har lite gode produkter.

Og det er det de ønsker å jobbe med nå. Skape gode produkter som enten er spesialtilpasset høst og vår, eller som ikke er spesifikke til sommer eller vinter.

Ny direktevei til kontinentet

Onsdag fikk reiselivet i nord også en god nyhet med SAS som oppretter direkteruter mellom København og Tromsø til høsten. Stokke er glad for at store reiselivsaktører ser potensialet i landsdelen.

– Denne ruten er jo primært et vinterprodukt, men ser vi at vi lykkes der kan vi kanskje få dem til å utvide den. Og da har vi plutselig en direktevei inn fra kontinentet til vår region.