NRK Meny
Normal

Kan påvirke nordlyset

Bekrymringsfull nedgang av solflekker kan sette turistmagnet ut av spill.

Solformørkelse

Leder i Tromsø Astronomiforening, Steinar Thorvaldsen tok selv dette bildet under solformørkelsen 1.juni. Fire svake solflekker kan skimtes under måneskyggen.

Foto: Steinar Thorvaldsen

Dagbladet melder i dag at sola kan være på vei inn i en mystisk dvale . Det forklares med at antall solflekker har sunket betraktelig.

Steinar Thorvaldsen, som er leder i Tromsø Astronomiforening har fått med seg dette fenomenet.

- Jeg så det allerede under solformørkelse 1. juni. Da registrerte jeg bare 4 små solflekker, det er veldig lite. Og nå for litt siden så jeg ingen flekker, det var helt blankt, sier Thorvaldsen til NRK.

Utsetter maksimumsåret

Solflekker har en tendens til å nå et maksimum hvert 11. år, men at det minsker allerede i sommer er ikke gunstig. Thorvaldsen bekrefter studiene som ble lagt frem på solfysikkonferansen i USA denne uken, hvor det kommer frem at solflekkene kan forsvinne i flere tiår.

- I utgangspunktet skulle vi egentlig vente et maksimum i 2013. At vi merker en nedgang nå er veldig bekymringsverdig, sier Thorvaldsen.

- Har dette noe å si for nordlyset?

- Ja! Absolutt. Vi har hatt en god vinter med brukbar nordlysaktivitet. De siste vintrene har faktisk vært veldig dårlig, men nå hadde vi en bra vinter.

Ikke bekymret

Reiselivssjefen i Visit Tromsø, Anne Berit Figenschau, frykter derimot ikke at turistmagnetens fravær vil skremme bort turister.

– Man vet aldri når man får se nordlyset, man har ingen garanti. Det er noe med dette mystiske lyset som folk søker. Turister som får se det beskriver det som en unik opplevelse, sier Figenschau til NRK.

Anne Berit Figenschau
Foto: Kim Kr. Nordli

– Nordlyset er jo også bare en liten del av hele spekteret som turister søker i nord. Hele pakken med kulturlivet, hundekjøring, ski og alt er jo med på å gi turistene en god opplevelse.

Værmelding fra rommet

Men det kan altså spøke for den kommende nordlys-sesongen om solflekk-tendensen fortsetter.

– Dette er en uventet nedgang, vi hadde ikke forventet dette. Så får vi håpe at solflekkene tar seg opp mot høsten. At det er få solflekker nå gjør jo ingenting, for vi ser jo ikke nordlyset nå på sommeren.

Thorvaldsen sier likevel at turistene ikke trenger å avbestille reisene nordover riktig enda.

– Solflekker og solvind er som værmeldingen på jorda. Den er ustabil og man vet aldri hva som kan skje.

Solformørkelse

Amatørfotograf Thomas Nilsen fra Tromsø sendte inn dette bildet til oss. Bildet er tatt 1. juni under solformørkelsen.

Foto: Thomas Nilsen