NRK Meny
Normal

Du kan risikere å møte bjørn på påsketur

Sen påske betyr at bjørnen er stått opp fra sitt vinterhi. Statens naturoppsyn er i gang med registreringen av rovdyr, og har allerede sett bjørn flere steder i Finnmark.

Bjørn

Bjørnen sover ikke over påska i år, og det er allerede observert flere bjørner i Finnmark, ifølge Asheim.

Foto: Arne Nævra / Scanpix

Nå oppfordres folk på påsketur til å melde fra dersom de ser spor etter bjørn eller jerv.

– Hvis man ser bjørnespor, jervespor eller jervevalper så vil vi gjerne ha en telefon med engang. Slik at rekker å komme oss ut og kan sjekke det. Når det gjelder jerv så er vi interessert i spor som kan føre oss til et mulig hi, for det holder vi på å leter etter nå for tiden, sier rovviltansvarlig Magne Asheim.

Bjørnen sover ikke over påska i år, og det er allerede observert flere bjørner i Finnmark, ifølge Asheim.

– Det er registrert bjørn i både Kautokeino, Karasjok og Sør-Varanger. Til og med en binne med unger. I begynnelsen og midten av april begynner bjørnen å våkne opp, spesielt når det er mildvær, sier han.

– Ta gjerne bilde

Statens naturoppsyn ber om at folk melder fra til dem med en gang hvis man kommer over spor av bjørn eller jerv.

– Det vi gjør da er at vi drar dit etterpå, for å lete etter hår og ekskrementer for DNA. En DNA-analyse inngår i bestandsregistreringen. På den måten teller vi antall bjørner og rever, sier Asheim til NRK.

Han vil ikke anbefale folk til å følge etter sporene.

– Når det gjelder ferske bjørnespor, er det lurt å la bjørnen være i fred. Den stikker som regel av når det kommer folk, så det er ikke fare for liv hvis man ser et bjørnespor. Hvis man tror det er ferskt, kan det være lurt å legge turen i en annen retning, forteller Magne Asheim.

Skulle du komme over spor ta gjerne et bilde, og meld fra raskt om sporene er ferske.

Kan få 15.000 kroner

For dem som melder fra, kan det vanke belønning.

– Det er utlovd dusør til de som finner spor av jervevalper. Hvis de ikke er registrert av oss allerede i år, så kan man vinne en dusør på 15.000 kroner. Da må vi dit for å dokumentere det. Når det gjelder bjørn er det en dusør på 10.000 kroner hvis det er en binne med unger som vi ikke har registrert i år, sier Asheim til NRK.