Hopp til innhold

Kan komme på verdensarvlista

Men styret i Varangerhalvøya nasjonalpark vil ikke at turistene skal ødelegge det gamle fangstanlegget.

Deler av Varangerhalvøya nasjonalpark kan komme på UNESCOs verdensarvliste

Arkeologer jobber nå med å få Kjøpmannskjølen i Båtsfjord inn på UNESCOs verdensarvliste.

Det gamle samiske fangstanlegget på Nioddidcearru, eller Kjøpmannskjølen i Båtsfjord, kan komme inn på UNESCOs verdensarvliste om et par år.

Arkeologer fra Sametinget og Finnmark fylkeskommune jobber nå med søknaden, og det er få anlegg som kan måle seg med dette, sier seniorrådgiver i Sametinget, Audhild Schanche.

– Her har vi et steingjerde med kilometervis av ledearmer som er tydelig avtegnet i terrenget. Du finner ikke noe lignende som er så vel bevart andre steder.

Sårbart kulturminne

Selve konstruksjonen består av mange tusen steiner lagt oppå hverandre. Arkeolog Jan Ingolf Kleppe er redd for hva som kan skje dersom området blir en turistattraksjon.

– Både gjerdene, skyteskjulene og røysene består av stein som er lagt oppå hverandre. Det skal ikke mer til enn at noen tråkker feil før det raser ut, så kommer det for mange opp hit så kan man oppleve at anleggets verdi blir forringet.

Få vet om anlegget

Ragnhild Mellebye Aslaksen

Styreleder Ragnhild Mellebye Aslaksen sier det ikke vil bli lagt opp til tursti opp til Kjøpmannskjølen.

Foto: Anne Storaunet / NRK

Selve Varangerhalvøya nasjonalpark dekker et område på 1804 km², noe som er nesten like stort som Vestfold fylke.

Selv om parken er åpen for fri ferdsel til fots er det få som vet om Kjøpmannskjølen, og langt færre som har vært der.

Det er beliggenheten langt ute i villmarka som redder det unike kulturminnet fra å bli tråkket i stykker. Og slik har nasjonalparkstyret tent at det skal forbli.

– Vi kommer ikke til å lede folk hit i og med at det er så sårbart. Folk kan lett ødelegge noe her i vanvare, sier styreleder Ragnhild Melleby Aslaksen.

Men du og jeg skal få oppleve kulturminnet, men da i digital form.

– Vi har lyst til å få det skikkelig dokumentert med film, kart og foto. Det skal bli en god formidling av området, lover Audhild Schanche i Sametinget.