Hopp til innhold

Han ble framstilt som Hitler – sentrale personer i Finnmark fylkeskommune kan ha stått bak

En e-post kan avsløre hvem som står bak Hitler-videoen rettet mot fylkesrådsleder Willy Ørnebakk. Selv mener han videoen er ett eksempel på ugrei oppførsel i forbindelse med fylkessammenslåingen.

Willy Ørnebakk

IKKE PERSONLIG: Willy Ørnebakk ønsker ikke å bruke for mye energi på hvem som står bak videoen av ham. For Ørnebakk er det viktigere å minne dem som skal jobbe med sammenslåingen om at det er viktig å tenke gjennom hva de sier og gjør, for å beholde et godt arbeidsmiljø.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Personlig er det ikke så viktig hvem som står bak videoen, men vi kunne ikke la denne e-posten ligge, sier fylkesrådsleder i Troms Willy Ørnebakk.

I fjor vår spredte en video seg på internett. Videoen fremstiller Willy Ørnebakk som Adolf Hitler. Den er laget i forbindelse med sammenslåingen av de Troms og Finnmark.

Tirsdag gikk Ørnebakk på talerstolen under det siste fylkestinget i Troms, før sammenslåingen med Finnmark 1. januar. Der nevnte Ørnebakk e-posten som har spredt seg blant ansatte og folkevalgte i Troms og Finnmark fylkeskommune.

E-posten navngir to ledere i Finnmark fylkeskommune, som skal ha stått bak videoen.

– Vi tolket dette som et varsel. Og har sendt den videre til fylkesrådmannen i Finnmark. Den gjelder deres ansatte og må bli håndtert av dem, sier Ørnebakk.

Adolf Hitler fra video på nett

SAMLE ALL MAKT: Ifølge videoen vil Willy Ørnebakk samle all makt i det nye storfylket i Tromsø.

Foto: Skjermdump

Stille fra Finnmark

Fylkesrådmann i Finnmark Øystein Ruud ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK. Han henviser videre til kommunikasjonssjefen fylkeskommunen, Trond Magne Henriksen.

– Vi har en krevende oppgave foran oss. Om 20 dager skal vi slås sammen med Troms. Det gjenstår mye arbeid, og vi har viktigere ting å gjøre enn å fokusere på den aktuelle videoen, sier Henriksen.

– Hva gjør dere med den e-posten som kom i går?

– Det vil vi ikke kommenter.

– Har dere snakket med de navngitte personene?

– Det har vi ingen kommentar til.

Tirsdag bekreftet likevel fylkesrådmann Øystein Ruud til Nordlys at han har fått oversendt e-posten fra Ørnebakk. Han fortalte også at han har vært i kontakt med de to personene som er angitt i e-posten.

– Jeg har fått tilbakemelding på at de ikke gjør seg bekjent med anklagene, forteller Ruud til avisen.

Den nye fylkeskommunen står for tiden midt i arbeidet med å få på plass nye mellomledere. Øystein Ruud reagerer på tidspunktet for den aktuelle e-posten.

– Jeg mener det er grunn til å stille spørsmål til hvorfor det kommer opp akkurat nå, når de jobber med innplassering av en del nye ledere i Troms, sier han.

Likevel holder kommunikasjonssjef Trond Magne Henriksen seg til at de ikke ønsker å kommentere saken.

– Ja, han svarte på noen spørsmål i går, men vi har nå blitt enige om at vi ikke har noen kommentar å gi.

– Hvorfor det?

– Det har vi ingen kommentar til.

Trond Magne Henriksen

SIER INGENTING: Kommunikasjonssjef i Finnmark fylkeskommune Trond Magne Henriksen har ikke mye å si om den omtalte Hitler-videoen.

Foto: Bjarne Riesto / Pressebilde

Viktig ansvar

For Willy Ørnebakk er det viktigste med denne saken å minne alle som er involvert i fylkessammenslåingen på hva som kreves for en god prosess.

– I arbeidet med sammenslåingen har det blitt sagt og skrevet en del ting som ikke er greit. Det er mye følelser involvert her. Nå er det viktig at lederne i det fremtidige Troms og Finnmark opptrer innenfor noen rammer. Det er fortsatt mange som burde tenke over hva man sier, hvordan man oppfører seg og hvordan man omtaler andre, sier Ørnebakk.

– Dette handler ikke om meg i det hele tatt. Det handler om hvordan man skal ha det i en fremtidig organisering, og hvilke krav man skal stille til dem som skal være fremtidige ledere i en ny organisasjon.

Hans oppfatning er likevel at det skjer mye positivt i forbindelse med sammenslåingen.

– Nå møtes nye folk for å lære seg å samarbeide sammen, og vi merker at det er en god energi.

LES OGSÅ: Sønder og sammenslått: Et vedtak på Stortinget har splittet fellesskap og folk