Kan dette være noe for Tour de France?

Podiumdamer i bunad fra Bardu under Arctic Race. Det vil sjefen selge inn til Tour de France-ledelsen.

Heimdal

Lovise (t.v.) og Johanne Heimdal er premieutdelere - eller såkalte podiumdamer - under årets Arctic Race.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Du har sett det i sykkelritt rundt om i verden, langbeinte og modellaktige podiumdamer med korte skjørt som kysser vinneren på kinnet. Gjerne særdeles lettkledde.

Slik er det ikke i årets utgave av Arctic Race of Norway. Jobben på podiet etter hver etappe har vært tildelt to langrennsjenter, og søstre, fra Bardu, i hver sin flotte Bardu- og Målselv-bunad.

Arctic Race bruker bunadskledde damer til premieutdelingen

Lovise og Johanne Heimdal er premieutdelere og bruker bunad under seremoniene på årets Arctic Race. Video: Jørn Inge Johansen.

– Det er veldig gøy. Og vi er veldig glad for at vi har fått denne muligheten. Det er artig å få være med på dette sirkuset, sier Lovise Heimdal (21), som tok bronse på 10 km skøyting i U23-VM sist vinter,

Tre år yngre Johanne er enig:

– En kjempefin opplevelse. Og vi får møtt veldig masse folk, vi har det kjempegøy, sier Johanne Heimdal (18), som i likhet med storesøster representerer Bardu IL i langrennssporet om vinteren.

Vil vise fram lokal kultur

Knut-Erik Dybdal

Lederen for Arctic Race synes dette er noe for andre store sykkelritt

Foto: Jørn Inge Johansen / nrk

Daglig leder i Arctic Race, Knut-Eirik Dybdal, forklarer kontrasten fra andre sykkelritt slik:

– For oss handler det om å vise fram litt av vår kultur. Vi ønsker å vise fram noe annet på podiet - et av våre nasjonalplagg. Vi har tenkt på hvordan vi kan være annerledes - uten å se for mye til hva andre gjør. Vi føler det vi gjør er best for Arctic Race.

Håper dere å påvirke andre arrangører, for eksempel Tour de France?

– Når du minner meg på om det, så skal jeg sørge for å pushe litt på det. Vi ser at vi får en god respons på at vi viser fram noe veldig lokalt. Så kanskje vi ser i Tour de France allerede neste år en forandring. Kanskje ikke, men vi skal prøve, sier Dybdal til NRK.

Avslutter i Tromsø søndag

De to skisøstrene trives i sine Bardu- og Målselv-bunader på podiet under sykkelfesten i nord. De har vært med hele veien; Narvik, Bardufoss, Finnvikdalen og Tromsø på søndag.

– Jeg synes bunaden er veldig fin, sier Lovise Heimdal, som også ville takket ja til podium-jobben med et mer tradisjonelt antrekk.

– Jeg tror nok det, ja.

– Men ikke i dette været, sier lillesøster Johanne.

Det grilles lam og klargjøres til fest. Arctic Race er få timer unna.

Lammet er på grillen og klar for fest! Det er mye moro som skjer langs løypa til Arctic Race. Video: Jørn Inge Johansen