NRK Meny
Normal

Kan dette TIL-laget rykke ned? Selvsagt!

1. omgangen mot Vålerenga bør være en alvorlig vekker, mener NRK Troms sin fotballkommentator Gunnar Grindstein.

Lillestrøm Tromsø.

Alarmklokkene bør ringe allerede hos TIL og Bård Flovik, mener NRK Troms sin fotballkommentator Gunnar Grindstein. 1. omgangen mot VIF var knapt til å tro.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

KOMMENTAR:
Det var knapt til å tro – det som skjedde den første halvtimen i kampen mellom Tromsø og Vålerenga lørdag ettermiddag. Og det som skjedde skal ikke kunne skje mellom to lag som spiller i samme divisjon i en seriekamp langt ut i sesongen.

Men faktum er at Vålerenga scoret fire mål på 18 minutter – og ledet 4–0 etter 25 minutter.

På Alfheim!

Det var rett og slett et fotballsjokk. Jeg har fulgt TIL siden 1990-sesongen. Og aldri opplevd maken. Det eneste som lignet er fra høsten 2015 da Strømsgodset gikk fra 0-2 til 0-6. Men det var i andre omgang...

Lignet 1. rundekamp i cupen ...

Nå har Vålerenga et knippe meget gode fotballspillere. Det så vi mot Rosenborg i forrige serierunde. Men de må ha lurt på hvem de egentlig spilte mot på Alheim. De fikk rom, de fikk lov til å boltre seg, slå kortpasninger, de fikk stå umarkerte inne i feltet og ikke minst; de fikk avslutte uten press.

Dette lignet mest på en kamp i 1. runde i cupen – med flere divisjoners forskjell på lagene.

Eliteserien fotball 2017. Tromsø - Vålerenga.

Bildet av Jostein Gundersen og toppscorer Mikael Norø Ingebrigtsen forteller det meste om det som skjedde mot Vålerenga, selv om TIL reduserte to ganger etter pause.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Nå skal det sies at TIL var centimeter unna 1-1 etter en strålende pasning fra Ulrik Yttergård Jenssen – og en flott løp/medtak og avslutning fra toppscorer Mikael Norø Ingebrigtsen. Men det som sitter igjen fra denne matchen er hvor enkelt Vålerenga fikk herje på TILs egen hjemmebane i starten.

Kampen var avgjort etter 25 minutter.

Vunnet bare én av de ni siste

Dette betyr at TIL bare har vunnet en av de siste ni seriekampene. På de to siste har laget sluppet inn åtte mål. Mot Lillestrøm var forsvarsspillet også svakt, og det kunne fort blitt både 1–5 og 1–6. Og etter 0–4 på 25 minutter mot Vålerenga fryktet Bård Flovik den helt store resultatmessige katastrofen.

Nå unngikk TIL den, reduserte to ganger og slapp sånn sett med skrekken. Men det er likevel grunn til bekymring for alle som bryr seg om TIL – og trodde på en sesong på øvre halvdel.

Faktum nå inn i landslagspausen er at TIL er et bunnlag. Toppnivået har vi sett, ja, for eksempel på Lerkendal. Men det blir for mange omganger – i for mange kamper – der det motsatte nivået fortsatt er for lavt.

Altfor lavt.

Med andre ord hakk i plata fra 2016 – og 2015.

Og da skjønner alle at hvis dette fortsetter, så blir det nok en sesong i gjørma – og en desperat kamp for å overleve i eliteserien også i år til ut i november.

Alarmklokkene bør ringe

Nå har TIL i år vært ekstremt uheldig med skader. Tre keepere har vært satt ut av spill en periode. Og nå er også alle tre spissene, som skulle sørge for scoringene i år, skadet.

Det er ekstremt.

TIL tapte 2-4 da de møtte Vålerenga på hjemmebane

Se reaksjonene til Bård Flovik og flere av spillerne i Etter Kamp. Programleder er Gunnar Grindstein. Video: Jørn Inge Johansen.

Men det forklarer ikke den uforståelig svake 1. omgangen mot Vålerenga.

Den var rett og slett uakseptabel.

TIL kan ikke ramle ned på et slikt nivå på sin egen hjemmebane hvis klubben skal ta steg – og innfri sine egne forventninger og ambisjoner om å etablere seg på øvre halvdel.

Og trener Bård Flovik kan heller ikke leve med slike kollapser, dersom han skal overbevise sine mange skeptikere om at han er riktig mann for TIL.

Alarmklokkene bør ringe på Alfheim. Selv om vi bare har kommet til pinse. Dette holder ikke.

Punktum.