NRK Meny
Normal

Kan bli tiggerforbud i Tromsø

– Med utagerende tigging og et utrivelig bymiljø er vi nødt til å innføre restriksjoner, sier byrådsleder.

Tigging

– Jeg tror uansett forbud eller ikke at de som ønsker å skaffe seg penger, vil finne en utvei enten det kommer til å selge et blad eller ei, sier byrådsleder i Tromsø byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Byrådet vil vurdere et forslag om dette, etter at Senterpartiet og regjeringen er enige om at hver enkelt kommune kan forby tigging.

– Hvis det er et problem vil nok byrådet gå inn for at det innføres et tiggerforbud, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H).

Øyvind Hilmarsen

JA: – Med utagerende tigging og et utrivelig bymiljø er vi nødt til å innføre restriksjoner sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

Foto: NRK

– Er det et problem eller ikke?

– At en og annen person tigger etter penger synes ikke jeg er et problem. Men dersom man har utagerende tigging der folk omtrent blir presset for penger på ethvert gatehjørne får vi et utrivelig bymiljø. Da er vi nødt til å innføre restriksjoner, sier Hilmarsen.

Men i Tromsø Høyre er det splittelse om tigging. Ordfører Jens Johan Hjort (H) sier nei til et forbud. Det samme gjør Unge Høyre. Også opposisjonen i Tromsø kommunestyre er imot et forbud.

– Vi ønsker ikke et slikt generelt forbud, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Kristin Røymo.

Jens Johan Hjort

NEI: Ordfører i Tromsø Jens Johan Hjort sier nei til et forbud mot tigging.

Foto: Kari Stokke Nilsen

Ordfører Marianne Bremnes fra Arbeiderpartiet i Harstad, sier at forbud mot tigging så langt ikke har vært noe tema i kommune.

– Tigging er ikke noe problem i Harstad i dag. Det samme sier politiet, forteller ordfører Bremnes.

– Jeg tror uansett forbud eller ikke at de som ønsker å skaffe seg penger, vil finne en utvei enten det kommer til å selge et blad eller ei. Aller helst burde disse funnet seg et arbeid, slik at vi alle kunne tjent på det, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.