Hopp til innhold

– Kan bli nye politiaksjoner mot Greenpeace

Det er godt mulig at politiet i Troms kommer til å gjennomføre nye aksjoner mot Greenpeace-aktivistene i Barentshavet. Det sier politimester Ole B. Sæverud.

Greenpeace

Greenpeace aksjonerer mot prøveboring i Barentshavet.

Foto: Anonymous / © Greenpeace

Ole B. Sæverud

Ole B. Sæverud, politimester i Troms.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

– Det er nå et juridisk spørsmål. Båten er Nederlandsk, men ligger samtidig på et punkt i norsk økonomisk sone der det skal gjennomføres en prøveboring. Norge har en rett og en plikt til å forvalte ressursene i dette området. Når Greenpeace forstyrrer en prøveboring, spørs det om ikke vi har plikt til å gjøre noe med det, for å ivareta norske interesser, sier politimester i Troms, Ole B. Sæverud.

Han utelukker dermed ikke at det kan bli flere politiaksjoner mot Greenpeacebåten Esperanza i Barentshavet. Sæverud venter nå på en juridisk avgjørelse, han regner med kommer ganske raskt.

Torsdag morgen avsluttet mannskaper fra politiet Greenpeace sin aksjon mot boreriggen Transocean Spitsbergen. Mannskaper fra politiet i Troms og beredskapstroppen i Oslo ble fløyet ut i Barentshavet for å fjerne demonstrantene.

Måtte klatre og hente aksjonister

– Det var syv demonstranter igjen på riggen på det tidspunktet. Fem av dem ble med uten problemer, men det var to vi måtte klatre ned og hente opp, sier Sæverud.

Han sier at aksjonen forløp uten dramatikk, men at det alltid er utfordringer knyttet til slike oppdrag.

– Å henge på utsiden av en borerigg i Barentshavet er aldri helt trygt.

Aksjonen kunne gjennomføres etter at riggens flaggstat Marshalløyene ba om hjelp fra Norge.

I alt 12 Greenpeace-aktivister ble med politiets helikopter tilbake til Tromsø, fordi det ikke fantes noen annen trygg vei av boreriggen.

Fortsetter aksjonene

Men de gjenværende aksjonistene på Esperanza har ikke tenkt å gi opp aksjonene. De har nå plassert båten akkurat på det stedet der Transocean Spitsbergen skal starte prøveboringer.

– Vi var her først, og akter ikke å flytte oss med det første. Vi krever i hvert fall at ingenting blir gjort i området før miljøministeren har behandlet klagen vår, sa Truls Gulowsen, leder for Greenpeace Norge, til NRK torsdag.

Torsdag kveld mottok Greenpeace en advarsel fra Statoil om at det er opprettet et sikkerhetspunkt rundt stedet for den planlagte prøveboringen. I en pressemelding skriver Greenpeace at de ikke mener denne sikkerhetssonen er gyldig, fordi Statoil ikke har fulgt gjeldende varslingsregler.

– Etter FNs Havrettskonvensjon har utenlandske skip rett på navigasjonsfrihet gjennom den norske, økonomiske sonen, forklarer Daniel Simons, juridisk rådgiver for Greenpeacse, i pressemeldingen.

Aksjonistene som ble hentet på riggen ble sluppet fri i Tromsø, og er ikke bøtelagt.

– Vårt oppdrag var bare å stanse aksjonen. Det må bli Marshalløyene som avgjør om de vil straffeforfølge aksjonistene, sier Sæverud.