NRK Meny
Normal

Kan bli flytta 100 kilometer fra familien

89 år gamle Anna Vælitalo kan bli flytta 100 kilometer unna familien sin, fordi Sør-Varanger kommune må spare penger. Hver budsjetthøst trues omsorgssenteret hvor Anna bor av nedleggelse. Nå er både hun og innbyggerne i Bugøynes lei.

Omsorgssenter i Bugøynes trues av nedleggelse

Hver høst, når neste års kommunebudsjett skal settes opp, truer nedleggingsspøkelset 89-åringens hjem. Nå risikerer hun å bli flyttet til Kirkenes, som er 100 kilometer unna familien.

– Det er rene skjære tøv. Hvor skal vi, gamle folk? Først så har man jobbet siden man var barn, og når man blir gammel så blir man behandlet som en høysekk, sier Anna Vælitalo.

– Jeg er helt imot å legge ned.

Maria lavoll

Helselaget var blant dem som jobbet for å få omsorgssenteret til Bugøynes. Maria Iavoll i Bugøynes helselag, sier truslene om kutt hvert år rammer hele bygda.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Må spare penger

Omsorgssenteret er sammen med tre distriktssskoler foreslått nedlagt når Sør-Varanger kommune må spare penger.

Helselaget var blant dem som jobbet for å få senteret til Bugøynes. De er lei av at det alltid er småbygdene som trues hver eneste budsjetthøst.

– Konsekvensene er at det rammer hele bygda. Det er ikke bare omsorgssenteret som rammes. Det er 13 barn som er knyttet til kuttene. Det er folk som har kjøpt og investert i boliger. Vi kan ikke flytte her fra. Vi kan ikke selge, sier Maria lavoll i Bugøynes helselag.

Flere lokalpolitikere går nå mot rådmannens forslag om å legge ned omsorgssenteret i Bugøynes. Men i Høyre er man ikke enig i at distriktene alltid er budsjettapere.

– Jeg har forståelse for at det oppleves slik, men det er ikke helt riktig. De største

Erik Henneli

Erik Henneli i Høyre, sier det blir foretatt kutt i hele kommunen. Han er ikke enig i at det alltid er distriktene som er budsjettapere.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

kuttene er faktisk blitt tatt i områder som har like mye å si i sentrum som i distriktene, sier Erik Henneli (H) til NRK.

– De tar de svakeste

Sør-Varanger kommune har de siste årene måtte spart inn 46 millioner kroner i sitt budsjett.

Det har vært flere runder, hvor skoler, barnehager og helsetilbud har blitt foreslått nedlagt.

Anna hadde helst sett å slippe usikkerheten hver høst, når kommunebudsjettet settes opp.

– Dem skal ta der de svakeste er. Barnehager, hjemmene og skolene, sier hun.