NRK Meny
Normal

Kald pinse - ingen akutt fare for vårflom

Det er mye snø i fjellet i Indre Troms - og mer er i vente - men pinsa blir kald og derfor er det ingen akutt fare for vårflom, melder NVEs flomvarslingstjeneste.

Vårflom
Foto: Picasa 2.7

Det er godt med snø i fjellet i Indre Troms for tida, og til helga meldes det om enda mer snø, over 400 meters høyde, og kaldt.

– Men når denne snøen smelter, kan det fort bli store mengder vann i elvene, sier vakthavende hydrolog for flomvarslinga i Norges vassdrags og energidirektorat, NVE, Erik Holmqvist.

Mye snø i fjellet

Holmqvist vil ikke overdrive faren for vårflom i vassdragene i Troms i år.

– Det er altså meldt kaldere vær, og da blir det stille i vassdragene. Men det ligger jo mye snø i fjellet, så på sikt er det ikke bra at det kommer enda mer.

På indre strøk i Troms er det mer snø enn normalt nå. Så derfor er faren for en vårflom større enn om det var mindre snø.

Men hvordan dette blir er helt avhengig av hvordan våren og sommeren forløper. Får vi varme utover i juni uten mer nedbør, så vil dette trolig gå veldig greit, slik som i fjor, da det også var mye snø i fjellet i Troms, sier Holmqvist.

Bardu og Målselv mest utsatt

– Hvilke vassdrag er spesielt utsatt for flom?

– Målselv- og Barduvassdraget er der det ligger spesielt mye snø. Mange av de andre vassdragene i Troms er regulerte, og det vil dempe en vårflom.

Normalt med snø ved kysten

I kystområdene er det normal og litt under normal snømengde.

– Derfor er det ikke stor fare for vårflom der. Men vi vet jo at hvis det blir mye regn, slik som sommeren 2012, så kan det bli flom likevel.

Det er meldt kaldt i hele landet i pinsa, og derfor er det ingen områder som er spesielt utsatt for flom. Det er nok heller snø og vanskelige kjøreforhold som vil prege pinsa, sier vakthavende hydrolog i NVE, Erik Holmqvist.

Lenger sør i landet er derimot faren for vårflom adskillig større enn i nord.