NRK Meny
Normal

Julaftendrapet: – Jeg er ikke skyldig

En 43 år gammel mann som er tiltalt for å ha drept en 66 år gammel mann i Tromsø på julaften i fjor, erklærte seg ikke skyldig og avviste erstatningskrav fra pårørende da rettssaken startet i tingretten.

Drap i Tromsø

En 63 år gammel mann ble drept i en leilighet i Tromsø julaften.

Foto: Bjørnbakk / NTB Scanpix

Det skriver avisa iTromsø som omtalte saken først.

Ifølge tiltalen slo 43-åringen mannen i hodet med en rørtang, noe som førte til at 66-åringen døde.

Den tiltalte har tidligere erkjent at han tok livet av mannen, men har ikke erkjent straffskyld. Det er satt av tre dager til rettssaken i Nord-Troms tingrett i Tromsø.

– Det som blir hovedtema i saken, er om det skal bli overføring til tvunget psykisk helsevern, sa mannens forsvarer, Advokat Ken Olav Warth, til NTB forrige uke.

Avviser straffskyld og erstatningskrav

Da tingrettsdommer Sidsel Sund Olsen spurte om hvordan han stiller seg til drapstiltalen, svarte han ifølge avisen:

– Jeg er ikke skyldig!

På spørsmål fra dommeren om hvordan han stiller seg til erstatningskrav fra etterlatte avviste han også dette.

Drap

Det befant seg tre personer i boligen julaften i fjor. En mann ble funnet død, de to andre ble siktet for drap kort tid etter funnet. Siktelsen mot den ene personen ble senere henlagt.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Mente mannen var psykotisk

Aktoratet vil føre fem vitner under straffesaken. I tillegg vil tre rettsoppnevnte sakkyndige innta vitneboksen, skriver avisa iTromsø.

Etter drapet mente påtalemyndigheten at mannen var psykotisk i gjerningsøyeblikket, og at han derfor bør dømmes til psykisk helsevern.

Spesialenheten for politisaker ble koblet inn for å undersøke om politiet burde rykket til stedet tidligere, da de fikk telefonsamtaler fra boligen. De konkluderte med at politiet ikke ble kontaktet om en faktisk nødssituasjon og at det derfor var riktig å ikke rykke ut tidligere.