NRK Meny
Normal

Jubelnyhet stemte ikke: Ingen stenging av Nikelverket

Det svært forurensende Nikelverket rett over grensa i Russland skal ikke stenge, slik NRK meldte i tidligere i dag.

Smelteverk i Nikel

Smelteverket i Nikel blir ikke stengt, slik flere medier fortalte i dag tidlig.

Foto: Skjalg Fjellheim / Scanpix

Nyhetsportalen Barentsobserver.com fortalte i dag at det svært forurensende nikkelverket i byen Nikel like over grensa i Russland skulle stenge.

NRK brakte videre denne nyheten, men dette viser seg nå ikke å stemme.

Stenger i Norilsk

– Vårt kontor i Murmansk har vært i kontakt med administrasjonen i Nikelsmelteverket. De bekrefter at det er deres smelteverk i byen Norilsk som man planlegger å stenge. Smelteverket i byen Nikel kommer til å fortsette som før i flere år fremover, sier daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer.

Ifølge meldingen hos Barentsobserver skulle smelteverket i Nikel legge ned, og produksjonen skulle flyttes til Montsjegorsk om lag 200 kilometer lenger sør.

Bøhmer gjorde NRK oppmerksomme på feilen.

– Upresis pressemelding

Det norske miljøverndepartementet har nå også sendt ut en pressemelding hvor de korrigerer informasjonen som kom frem i dag tidlig.

– Presseoppslagene er basert på en pressemelding som ble lagt ut på Naturressursministeriets nettsider om Norilsk Nikel etter møtet 1. juli, som er upresis og gir rom for misforståelser. Det er ikke riktig, slik det fremkommer presseoppslagene, at Norilsk Nikel har planer om å nedlagt smelteverket i Nikel fra 2016, sier ekspedisjonssjef Hæge Andenæs i Klima- og miljødepartementet.

I tillegg til NRK ble nyheten også viderebrakt av Finnmarken, Sør-Varanger Avis og NTB.