– En dyp historie som berører om det å leve på flukt

Helle Østvik fra Finnmark Dagblad vant årets journalistpris i Finnmark journalistlag for sin sak om familieterror. Nils John Porsanger fra NRK Sápmi vant fotoprisen for Bjørnemannen. Ta en kikk på noen av årets beste saker og bilder fra Finnmark!

Journalistprisen 2014

Ble gjort stas på: Vinnerne av årets journalistpris i Finnmark, fra venstre: Jan Harald Tomassen, Helle Østvik og Silja Arvola.

Foto: Stian Eliassen

– En dyp historie som berører om det å leve på flukt, og om storsamfunnet som svikter barn og deres mødre og utsetter de for flere overgrep. Der risikoen for å bli drept er stor. Slik oppsummerer juryen vinnersaken, skrevet av Finnmark Dagblads Helle Østvik.

Dette handler saken om: Gunn Bente Knudsen hadde gitt opp livet. Hun visste at det bare var et tidsspørsmål til han kom til å drepe henne. Det eneste hun nå brydde seg om var hvordan hun skulle finne et godt hjem til de to små barna sine.

– Stor tro på reportasjesjangeren

– Jeg ble veldig glad og stolt, og overrasket over prisen, sier Østvik. – Overrasket fordi det var en reportasje som vant, og det er veldig artig. Gjennom denne sjangeren kan vi se stemmene til de svake i samfunnet, og de som blir utsatt for feil i systemet, slik som i denne saken.

– Hun som er hovedpreson i saken gir en stemme til kvinner og barn på flukt fra sine menn. Og det i seg selv kan føre til en endring av systemet. Jeg tror at slike historier treffer noe i leseren, på en annen måte en nyheter og statistikk. På den måten har jeg stor tro på reportasjen som sjanger for å ivareta samfunnsoppdraget vårt som journalister.

– En slik pris gir meg energi til å fortsette. Og ikke minst, – all ære til de som står frem. Det krever mye, sier Østvik.

Manglende norskundervisning

Silja Arvola fra NRK Finnmark fikk hederlig omtale for sin sak om manglende norskundervisning.

– En kommune som oppgir at de gir undervisning til flyktninger for millioner av kroner, mens flyktningene ikke får det tilbudet de kjært skulle hatt for å klare seg i Norge, heter det i juryens begrunnelse for å trekke frem denne saken.

Rein og rovvilt

Også Eilif Aslaksen fra NRK Sápmi fikk hederlig omtale for sin saksserie om rein og rovvilt. I juryens begrunnelse heter det:

– Et imponerende stykke systematisk journalistisk arbeid om hvordan rovvilterstatninger håndteres og hvordan det slår ut for økonomien til den enkelte reindriftsutøver, med det resultat at erstatningsordningen vil endres tidligere enn planlagt.

Fotoprisen

Nils John Porsanger fra NRK Sápmi vant fotoprisen for Bjørnemannen. I juryens begrunnelse hetyer det:

– Unike bilder av et nært møte – med både bjørnens og dens venn. Tålmodig innsats som premierer med bilder som avfeier bjørnens adferd som farlig.

Jan Harald Tomassen fra NRK Finnmark fikk hederlig omtale for sin sak om en gatetiggers siste reise. I juryens begrunnelse heter det:

– Så skildrende kun gjenom bilder om en manns siste reise – tilbake til hjemlandet etter å ha levd i Norge som tigger. Fotografen gir mannen en siste ære med dokumenterende billedhistorier.

Med både journalist- og fotoprisen følger prispenger på 21.000 kr. Prisene er støttet av Altaposten, Avvir, Finnmark Dagblad, Finnmarken, Finnmarksposten, NRK Finnmark, NRK Sapmi og Sagat.

I juryen satt leder Jan Gunnar Furuly (Aftenposten), Inger Elin Utsi (UiT) og Inghild Eriksen (NRK Finnmark).