Hopp til innhold

Josephine (17) er utsendt asylbarn - tilbake i Norge for skoleavslutning

– De gråt da de så meg. Josephine Aigbovia overrasket sine klassevenner.

Josephine Aigbovia

Her er Josephine Aigbovia (17) tilbake i Baptistkirka sammen med gode venner.

Foto: Privat

Josephine Aigbovia og familien hadde bodd i Borkenes i Kvæfjord i over fire år før de en tidlig morgen i september ble tvangssendt ut av landet. Fredag var 17-åringen tilbake.

Josephine Aigbovia (17)

Josephine Aigbovia er glad for å være på besøk i Borkenes, og syns det blir tungt å reise tilbake igjen.

Foto: Privat

– Jeg gjemte meg i en pappeske og spratt opp foran de andre i klassen. De gråt da de så meg, sier Josephine Aigbovia (17) til NRK.

Klassen hennes planla neste ukes avslutning da Aigbovia plutselig sto opp fra esken. På telefon fra Borkenes forteller hun om hvordan det var å komme tilbake til bygda som var hjemme for henne og hennes tre søsken i over fire år.

– Det er fantastisk å være her på besøk. Det er så fint å treffe alle. Dette er folk som har hjulpet meg mye, sier Aigbovia.

Mange planer

Josephine Aigbovia (17)

Dansegruppa hun var instruktør for i Baptistkirka var også tilstede fredag kveld.

Foto: Privat

17-åringen har mange planer, mange ting hun skal rekke de to ukene hun er på besøk i Kvæfjord. Hun skal til byen, til Harstad. Hun skal besøke venner. Hun skal møte dansegruppa i Baptistkrka, hvor hun var aktiv før hun ble sendt ut av Norge.

Aigbovia snakker nesten på inn- og utpust når hun forteller. Og så skal hun på vitnemålsutdelinga for 10- klassingene hun bare rakk å gå vel en måned på skolen sammen med. Synes hun det er trist, at hun ikke fikk det vitnemålet?

– Jeg skulle jo ønske at jeg også kunne få det vitnemålet, men så lenge jeg får være med å se de andre få det, så er det fint, sier hun.

Klassen betalte flyreisen

Familien Aigbovia

Familien til Josephine Aigbovia er fortsatt i Italia. Nå venter de på å få saken sin vurdert på nytt.

Foto: Håvard Wang / Privat

Pengene til flybillettene kom fra klassekassa, penger som var til overs etter årets klassetur.

– Vi ville så gjerne at Josephine også skulle få være med på skoleavslutninga. Hun har jo også jobbet med å få inn disse pengene, før hun ble sendt ut. Det forteller Magnus Lund, prest i Baptistkirka og aktiv i støttegruppa for familien Josephine Aigbovia (17).

Det var han som bestilte flybilletter. Og som i går snakket med Aigbovia da hun landet på Gardermoen, for første gang etter at hun ble sendt ut i fjor.

Selv om familien ble sendt ut, og mor til Josephine har innreiseforbud til landet, gjelder ikke det hun selv, forklarer hun.

– Jeg har nigeriansk pass og italienske dokumenter, så å komme inn i Norge igjen, gikk greit.

Ikke betydelig for saken

Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS

Generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Ifølge Norsk Organisasjon for Asylsøkere, NOAS, er det totalt 64 barn i 30 familier som omfattes av avtalen mellom regjeringen og støttepartiene om de såkalte lengeværende asylbarna.

– Jeg tror ikke det betyr noe for saken om et asylbarn kommer tilbake til Norge på denne måten. Dette gjelder jo barn som norske myndigheter har åpnet for at kan være en feilvurdering å bli sendt ut i utgangspunktet, sier generalsekretær NOAS, Ann-Magrit Austenå til NRK.

I revidert nasjonalbudsjett er det foreslått å sette av til sammen 500 000 kroner til rettshjelp til lengeværende barn som organisasjoner kan søke på.

Generalsekretæren er bekymret for rettssikkerheten til Josehine og andre lengeværende asylbarn som er sendt ut av Norge.

– Vi mener barna selv må bli hørt om hvordan de har det etter at de er sendt ut, og hvordan de hadde det da de var i Norge. Men vi er usikre på om det kommer nok penger raskt nok til å sikre dette, sier Austenå. NOAS tilbyr nå gratis rettshjelp til familiene som skal få saken sin vurdert på nytt.

Vil ikke tenke på retur

Da NRK snakket med Josephine mens hun var i Verona, fortalte hun at det var tungt å vente. Vente på at politikk skal bli virkelighet, og kanskje også drømmen om å fullføre utdannelsen sin i Norge.

Nå synes 17-åringen at spørsmålet om hvordan det vil være å reise tilbake til Italia etter disse to ukene på Borkenes, er tøft.

– Det vil bli vanskelig, jeg vil ikke tenke på det nå, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark