Hopp til innhold

Lærte seg joik i solskinnet

Mellom høye fjell, ved en brusende elv i strålende solskinn ble det arrangert joikekurs under Riddu Riddu i Kåfjord.

Joikekurs

Mange var ivrige på å lære seg den samiske kunsten, joik.

Foto: Elise Holdal / NRK

–Jeg er spent på om jeg kommer til å få fram en lyd. Det er en utfordring jeg har gitt meg selv. Jeg har aldri joiket selv, men jeg har lyttet masse til joik. Jeg har meldt meg på av nysgjerrighet, og jeg har en tilknytning til samisk kultur, sa en spent deltaker til NRK i forkant av kurset.

På Riddu Riddu festivalen i Kåfjord er det samisk kultur og historie som står i fokus. En meget viktig og betydningsfull tradisjon for det samiske folket er joik.

Berit Alette Mienna fra Jergul i Karasjok, er vokalartist og underviser i joik og har joikeworkshop. Hun opptrer med konserter og workshop i Norden og deler av Europa. I flere år har hun holdt joikekurs under Riddu Riđđu festivalen.

Mienna starter joikekurset med oppvarming. Alle står i ring og klasker seg oppover ben og armer før joikeøvelsene begynner.

Joikekurs på Riddu Riddu

Foto: Elise Holdal.

– Deilig å få innblikk i joiken

Årets unge kunstner, Marja Helena Fjellheim Mortensson, var innom joikekurset. Hun forteller at joik handler om å føle og uttrykke noe.

– Vi kan bruke Manndalselva som eksempel. Da kan vi tenke over hvordan høres elva ut? Da kan vi finne noen motiver. Hvis det er en rolig elv, joiker man rolig og litt forsiktig. Sånn som nå, når det er mye vann i elva, kan du joike den hurtigere og heftigere, sier Mortensson til NRK.

Joikekurs

På joikekurset var årets unge kunstner, Marja Helena Fjellheim Mortensson.

Foto: Elise Holdal / NRK

På kurset var også selverklært fornorska sjøsame, Bernt Bjørn.

– Det er så deilig å få innblikk i joiken. Jeg joiker litt, men ville gjerne lærer mer om hva man egentlig gjør og hvordan man lager lydene. Jeg tror jeg allerede har blitt flinkere og klokere, forteller Bjørn.

Øve på joikdetaljer

Ett av joikens kjennetegn er den tradisjonelle stemmeklangen Det som arrangeres på Riddu Riddu er en praktisk workshop med fokus på å øve joikedetaljer og melodier.

Ved den brusende turkise Manndalselva står 20 deltakere på joikekurset. Det er sol, skyfri himmel og 30 varmegrader. Inne i en gamme med gress på taket brenner ett bål, hvor enkelte deler av kurset foregikk.

– Det var varmt inne rundt bålet, men veldig fint, forteller Bernt Bjørn til NRK.

Se bildegalleri fra joikekurset:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark