Johanne (13) blir yngste norske jente til Nordpolen

Johanne Jerijærvi fra Kirkenes er en av fire deltakere i NRK Supers nye storsatsing «Oppdrag Nansen». De skal gå til Nordpolen, og undersøke konsekvensene av klimaforandringene.

Johanne Jerijærvi fra Kirkenes skal til Nordpolen med Oppdrag Nansen.

Johanne Jerijærvi blir den yngste norske jenta fra Norge som noengang har vært på Nordpolen, når hun drar dit med «Oppdrag Nansen» til våren.

– Jeg meldte meg på fordi jeg er sikker på at det å komme til Nordpolen blir en opplevelse jeg husker resten av livet, sier Johanne Jerijærvi hjemme på Hesseng rett utenfor Kirkenes.

Hun har allerede vært på opptak med ekspedisjonsgjengen, og er for tiden i Oslo for nye opptak.

Har trent mye før oppdraget

For det er ikke bare å kaste seg på skiene og spasere til Nordpolen som yngste norske jente noen gang. Det krever forberedelser, og trening.

– Jeg har trent fra to til fire dager i uka for å bli klar til oppdraget, sier den unge polfareren som har gått mye med den sju kilo tunge pulken det siste året. I tillegg har hun dratt bildekk etter seg i marka ved huset.

Men langt fra alle timene har hun vært alene, hun får god støtte fra pappa.

– Det er litt kjedelig å trene alene, så jeg trener ofte med pappa. Men det blir ofte litt irriterende siden han ikke vil ha pauser.

Slik trener Johanne Jerijærvi før hun skal til Nordpolen.

Se hvordan Johanne har trent for å komme i form til å dra på ekspedisjon.

Fra toppmøte i Paris til issmelting i nord

Det er heller ikke slik at de alltid er enig om treningsopplegget.

– Foreldrene mine mener jeg trener alt for lite, mens jeg mener jeg trener nok, ler den sprudlende 13-åringen som innrømmer at hun blir lei av å trene til tider. «Oppdrag Nansen» handler likevel ikke bare om tøffe turer i isødet.

– Det handler jo egentlig om klimaet, forteller Johanne og utdyper:

– Vi skal til Svalbard for å se på klimaet der, og til Nordpolen for å se på når isen smelter før vi drar til Paris på klimatoppmøtet. Der skal vi snakke med politikere om hva man skal gjøre med klimaendringene.

– Blir nok en kjedelig tur

Ingen ting med den blide jenta tilsier at hun ser negativt på noe, men hun har ikke de helt store forventningene til selve ferden over isen til polpunktet.

– Det blir nok veldig kjedelig. blir jo bare gåing og gåing og ikke noe annet. Men det å komme frem blir nok en stor opplevelse, og derfor meldte jeg meg på, sier hun.