NRK Meny
Normal

Hesjevik suveren på Høyre-toppen – klassisk bykamp på tredjeplass

Mens det var enighet om de to topplassene til Finnmark Høyre under søndagens nominasjonsmøte, ble det kamp mellom Alta og Hammerfest om tredjeplassen

Jo Inge Hesjevik

Jo Inge Hesjevik (t.h.) blir gratulert av Finnmark Høyres stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen med nominasjonen som fylkesordførerkandidat.

Foto: Robin Mortensen / NRK

Jo Inge Hesjevik fra Porsanger ble søndag enstemmig valgt til Finnmark Høyres toppduo foran fylkestingsvalget til neste år.

– Det var en fantastisk følelse. Man er alltid litt urolig foran slike avstemninger, men det var veldig kjekt og gledelig at hele partiet stilte seg bak meg som fylkesordførerkandidat, sier Hesjevik til NRK.

Bykamp

Kristen Albert Ellingsen

Vant voteringen: Kristen Albert Ellingsen.

Foto: Robin Mortensen / NRK

Lise Svenning fra Vadsø var like ubestridt på andreplassen, men på tredjeplassen og nedover ble det verre.

Opprinnelig var unge Vetle Langedahl fra Hammerfest nominert på tredjeplass, men han måtte se seg utfordret av Alta-politiker Kristen Albert Ellingsen.

Alta-delegasjonen på nominasjonsmøtet var ikke fornøyd med at fylkets største kommune kun var foreslått med én kandidat på de ti øverste plassene.

Ellingsen fra Alta vant til slutt med et solid flertall 22 mot 8 stemmer mot Langedahl fra Hammerfest.

Alta fikk til slutt også Marianne Haukland inn på syvendeplass. Oddveig Hammari fra Alta Høyre mener det er viktig med Alta-representanter høyt på lista.

– Høyre har en del velgere i Alta. Ved forrige valg i 2011 hadde vi en tredjedel av velgerne, godt og vel 2.000. Da er det selvfølgelig viktig at vi i valgkampen nå fortsatt har gode representanter høyt oppe på lista.

Fornøyd med sjetteplass

Vetle Langedahl

Ble nummer seks: Vetle Langedahl.

Foto: Robin Mortensen / NRK

Vetle Langedahl fra Hammerfest fikk til slutt sjetteplassen. Da hadde han på veien tapt enda en votering mot Erik Henneli fra Sør-Varanger om fjerdeplassen.

Trøsten var at på sjetteplassen fikk han enstemmig støtte.

– Jeg var forberedt på at det ville komme motstand mot den tredjeplass-nomineringen. Det er ikke gøy å tape to nomineringer, men jeg føler det er gode kandidater som har tatt plassene over meg. Det vil ikke gjøre bort Finnmark Høyre i valgkampen. Vi har en god gjeng på toppen, og vi kan gjøre et godt valg. Jeg er veldig fornøyd med sjetteplassen, sier han.

Omstilling

Jo Inge Hesjevik er nå klar for å begynne jobben med å kunne overta flertallet i fylkestinget fra Arbeiderpartiet etter valget til neste år.

Han mener at en ny vei- og skolepolitikk blir viktige Høyre-saker i valgkampen.

Hesjevik tror også den jobben Høyre- og Frp-regjeringen har satt i gang med å omstille Norge mot en lavere oljepris blir viktig.

– I øyeblikket får vi veldig mye stryk fordi Høyre har et mål om å forberede landet på tøffere tider. Det kommer vi til å få enda en periode, men jeg tror at om oljeprisen vil holde seg slik den er nå, så vil vi begynne å se behovet for omstillinger. Spørsmålet blir fort «hvorfor har vi ikke begynt denne prosessen før?», sier Hesjevik.

Nominasjonsmøtet Finnmark Høyre

Nominasjonsmøtet til Finnmark Høyre hadde 30 delegater.

Foto: Robin Mortensen / NRK