Hopp til innhold

Jenteboom i Kystvakta: – Jeg synes det er litt kult med våpen, sier Hanne (19)

19 år gamle Hanne Tønnessen har visst siden hun var liten at hun ville verve seg i forsvaret. Stadig flere jenter ønsker å avtjene verneplikt, særlig om bord på Kystvakta.

Hanne Tønnessen

Hanne Tønnessen syns det er fint å kunne pynte seg litt fordi arbeidet om bord på KV Nordkapp ofte er tungt og skittent.

Foto: Erling Bjørklund / NRK

– Skudd kommer!

En av offiserene gir beskjed over radioen, før det runger et kanonskudd utover havet. Det er skyteøvelse om bord på KV «Nordkapp», og inni kanonen sitter Hanne Tønnessen (19) og lader.

– Jeg synes det er litt kult med våpen, og så tenkte jeg bare å prøve å søke som artillerist. Så klarte jeg å få den stillingen. Det er gøy, veldig gøy, sier hun.

19-åringen fra Rogaland mønstret på for seks uker siden, og har allerede fått prøve seg både på helikopterdekk og i kanonen.

– Jeg har alltid hatt lyst til å reise på båt og finne ut hvordan det er. Komme meg vekk fra land og oppleve nye ting. Flere i familien min har vært på båt, så jeg har vokst opp med det. Jeg har visst siden jeg var bitteliten at jeg ville være i forsvaret, forteller hun.

Målet hun skyter på, er blitt satt ut med lettbåt av Marthe Grimsrud (19), som er lærling om bord og den eneste jenta som er båtfører.

– Jeg skal gå videre på nautikklinja. Det virker som en spennende utdanning. Det er gøy å være på havet, sier Grimsrud.

Jenteboom i Kystvakta

Stadig flere kvinner søker seg til Kystvakta.

I helikopterskvadronen

Inne i helikopterhangaren gjør Sunniva Larsen Fornes (20) seg klar til å ta av med Lynx-helikopteret. Fornes har sin førstegangstjeneste i 337-skvadronen på Bardufoss.

– Det er for at jeg ville ha noen utfordringer, noe nytt som man ikke får i det sivile liv. Jeg anbefaler alle jenter til å verve seg i forsvaret, absolutt, sier 20-åringen.

Hun er i det som kalles mission support, der oppgavene hennes er å forberede diverse ting før helikoptermannskapet skal ut og fly. Om bord på KV «Nordkapp» har hun denne gangen deltatt på en øvelse der hun ble heist opp i helikopteret fra havet.

– Og jeg som ikke liker å bade en gang, smiler hun.


Fornes forteller at hun stortrives i forsvaret.

– Jeg synes det er en fin blanding av gutter og jenter. Guttene kan være ganske enkle og tenke på bare én måte, og derfor er det greit å få jenters meninger inn, sier hun.

Ønsker seg kvinner

Øystein Smaaberg

Øystein Smaaberg er skipssjef på KV Nordkapp.

Foto: Karine Nigar Aarskog / NRK

Både Fornes, Grimsrud og Tønnesen passer godt inn i strategien til forsvaret, som er å få en større kvinneandel. De siste årene har forsvaret jobbet aktivt med å få jenter til å verve seg, blant annet gjennom å innføre pliktig sesjon for begge kjønn.

Det er noe av forklaringen på at det i dag er over 10 prosent jenter blant de som fullfører førstegangstjenesten i Norge. I 2002 var tallet 0,7 prosent. Særlig Kystvakta har opplevd en stor økning. På det siste toktet til KV «Nordkapp» var 30 prosent av gastene jenter.

– Vi opplever ikke noen forskjell mellom kjønnene, men tar vare på hverandre som en stor familie. Det er primært gastene selv som får det til å fungere, samtidig som forsvaret har en relativt tydelig holdning til hvordan de skal oppføre seg. De er kolleger, og trakassering og mobbing har vi nulltoleranse på, sier skipssjef på KV «Nordkapp», Øystein Smaaberg.

Han mener det er veldig positivt for miljøet at det kommer flere jenter.

– Først og fremst, så tror jeg gutta skikker seg. Jeg tror at noe av den spisse fokusen og det maskuline miljøet tones litt ned. Det er enkelt å konkludere med at det bare har vært positivt, sier Smaaberg.

Økning i kvinner som fullfører førstegangstjeneste

791 År

Kvinner fullført

Menn fullført

Fullført totalt

Prosent kvinner

2012

791

6677

7468

10,6%

​2011

​706

7130

​7836

​9,0%

​2010

608

​6841

7449

​8,2%

2009

637

7049

7686

8,3%​

​2008

​659

​7821

8480

7,8%

2007

392

7703

8095

4,8%

2006

385

7868

8253

4,7%

2005

305

6274

​6579

4,6%

​2004

350

8610

8960

3,9%

2003

​​​148

​9316

​9464

1,6%

​2002

86

11905

11991

0,7%

Ekspander/minimer faktaboks

Blonde gullkorn

Skipssjefen får støtte fra de mannlige gastene om bord.

– Jeg synes det er flott med jenter, for da får vi et større mangfold. Og de gjør en like god jobb, sier Torstein Søgård.

– Helt enig, det er kjekt å ha jenter om bord. De er her frivillig, og det er viktig at vi tar godt vare på dem, sier Håvard Kleppe.

Tønnesen synes også at hun og de andre jentene tilfører mye bra:

– Vi går rundt her og smiler og kommer med noen blonde gullkorn innimellom og gjør at miljøet blir lettere. Men vi må vise at vi kan noe vi også, ikke bare sitte bak en kontorpult, sier hun.

Hun tenker ikke så mye over at hun foreløpig er i mindretall i forsvaret, men mener det er viktig å bevare det feminine. På neglene har hun rosa neglelakk, håret er satt opp i hestehale, og håndleddet prydes av en hvit klokke med glitrende steiner.

– Når man er her, kan det lett bli mye mannearbeid, og vi blir skitne av olje og sånn. Da er det greit å stelle seg litt, så man føler seg vel og ikke ser så slaskete ut. Det er viktig at vi holder på at vi er jenter, smiler hun.

KV Nordkapp

Gaster på dekket på KV Nordkapp.

Foto: Karine Nigar Aarskog / NRK

Bruker opp vannet

Foreløpig er ikke rekrutteringen like stor videre opp i systemet. Noe av forklaringen kan være at kvinner synes det er vanskelig å kombinere et slikt yrke med familie. På kystvakttoktene er de ute i minst tre uker om gangen. Marthe Grimsrud har allerede tenkt på hva hun kan gjøre med det.

– Jeg skal ta en bachelor til høsten som gjør det mulig å jobbe på land, hvis jeg får familie. Man kan jo ikke dra fra ungene sine i tre uker, i hvert fall ikke som jente, sier hun.

Skipssjefen tror likevel forsvaret etter hvert også vil se stadig flere kvinner som utdanner seg innenfor forsvaret.

– Nå har vi gaster som kommer ut på andre siden etter førstegangstjenesten og er gode ambassadører. Jeg er sikker på at økningen av kvinner vil forplante seg videre. Det vil overraske meg om det ikke er flere kvinnelige befal i forsvaret om 10-15 år, sier Smaaberg.

Sunniva Larsen Fornes

Sunniva Larsen Fornes jobber på helikopteret på KV Nordkapp.

Foto: Karine Nigar Aarskog / NRK


Tønnesen vil trolig være en av dem:

– Jeg har lyst til å søke befalsutdanningen, så vi får se, sier hun.

Men jentenes inntog på Kystvakta, fører også til visse problemer om bord.

– For å si det litt sånn humoristisk, så har vi en bekymring på hvert tokt. Det tar ikke så mange ukene før alt ferskvannet er brukt opp. Vi ser at gutta dusjer morgen og kveld, og jentene gjør det samme, så får vi sette det på kontoen for at det er helt greit. Det blir litt bedre internhygiene. Gutta lukter også godt, for å si det sånn, smiler skipssjef Smaaberg.