NRK Meny
Normal

Vil gjerne jakte i skoletida

Ungdom på Sommerlyst skole i Tromsø ønsker forslaget fra NJFF-Troms om å få jegerprøven inn som valgfag i grunnskolen velkommen.

Ønsker jegerprøven velkommen inn i skolen

Lærer Lars Lysø Haagensen, elevene Erik Sundstrøm og Mia Stinessen vil gjerne ha jegerprøven inn i skolen.

Foto: Kristine Østvold / NRK

– Det er jo veldig artig å være ute og å gå på jakt. Enda mer moro om vi kan gjøre det i skoletida, flirer Mia Stinessen.

Hun er elev ved Sommerlyst skole i Tromsø og har allerede natur- og friluftsliv som valgfag. Sammen med de 29 andre elevene som har valgt seg dette populære faget har de fått smaken av noe av det friluftslivet kan by på av opplevelser. Men de ønsker seg mer, deriblant jegerprøven.

Jakt og fiske på timeplanen

Norges jeger- og fiskerforbund i Troms ønsker at jegerprøven skal bli et tilbud til ungdommen. De håper å få den inn som et valgfag i grunnskolen. Det er flere videregående skoler og folkehøgskoler som tilbyr jakt og fiske som et eget fag i dag. Men bare noen svært få grunnskoler i Troms har jegerprøven som valgfag.

Ann-Eva Isaksen, leder i NJFF-Troms

Ann-Eva Isaksen i NJFF-Troms ønsker at jegerprøven skal bli et valgfag i skolen.

Foto: privat

– Det er flere grunner til at vi ønsker å få flere barn og unge ut i naturen. Vi vil lære dem mer om jakt og fiske. Før kunne far lære ungene sin å jakte. Nå må det være autoriserte jegerprøveinstruktører som skal gi denne opplæringen. Spesielt viktig er dette i forhold til sikkerhet rundt våpenbruk, sier leder Ann-Eva Isaksen i NJFF-Troms.

Hun er helsesøster og legger ikke skjul på at hun også har sett mange barn og unge som kunne trengt mer aktivitet i hverdagen.

– Det er et økende problem at unger sitter så mye stille. Å ta jegerprøven er ikke bare spennende i seg selv, men det får deg også ut i naturen, sier Isaksen.

Flådde og stekte ryper utenfor skolen

Erik Sundstrøm har også natur- og friluftsliv som valgfag.

– Jeg tror det er mange unge som tenker på å ta jegerprøven, men som ikke gjør det likevel. Dette forslaget gir også dem muligheten, sier han.

Han får støtte fra lærer Lars Lysø Haagensen, som selv har hatt elevene med på jakt. Han mener de kan klare å integrere jegerprøven i det opplegget de allerede har på Sommerlyst skole.