NRK Meny
Normal

Jeger straffes etter at han skjøt og drepte elger i dyrepark

Jegeren som med et uhell skjøt og drepte to elger i Polar Park i Bardu, har fått et forelegg på 15.000 kroner.

Elg i Polar Park

En av jaktlagets hunder hadde kommet seg innenfor gjerdet i parken og markert at den hadde forfulgt vilt. Dermed skjøt jegeren.

Foto: NRK

Det var 7. oktober i fjor at en jeger fyrte av tre skudd mot en elgokse som var inngjerdet i dyreparken i Troms. Ett av skuddene traff en elgkalv, som trolig har stått i skjul bak oksen.

Begge dyrene døde etter hendelsen.

– Vedkommende registrerte ikke at prosjekttilen gikk gjennom oksen og traff kalven. Elgkalven ble derfor først oppdaget av personalet i Polar Park 7–8 timer etter skuddet, sier politioverbetjent Katrine Grimnes ved Målselv lensmannskontor.

Elgkalven måtte avlives på grunn skadene.

– Stor skade på parkens eiendom

Jegeren har vedtatt forelegget på 15.000 kroner for overtredelse av viltlovens paragraf 19.

«Jakt og fangst skal utøves på en slik måte at viltet ikke utsettes for unødige lidelser og slik at det ikke oppstår fare for mennesker eller husdyr eller skade på eiendom».

– Det ble gjort stor skade på Polar Park sin eiendom, da elgene tilhørte dyreparken. Det er også drevet jakt på en slik måte at dette skjedde, selv om jegeren var uvitende om at skjøt mot dyr som stod inngjerdet, sier Grimnes.

Da saken ble kjent uttalte leder i Viltnemnda, Arne Nysted at dette var en beklagelig feil som var gjort under lovlig jakt på yttersiden av parken.

– Det var en uopprettelig feil, men alle skjønner at dette overhodet ikke var gjort med hensikt, sa Nysted.

Omtale av Polar Park i CNN

Saken gikk verden rundt. Både CNN (bildet), Daily News og Playboy omtalte saken.

Foto: Skjermdump CNN

Fikk telefon fra CNN

Jegeren har selv ikke ønsket å kommentere tabben som fikk stor nasjonal oppmerksomhet, som etter hvert også spredte seg til utlandet.

– Jeg skjønner at det blir oppmerksomhet rundt en slik sak. Det er en spesiell sak, men mest av alt trist for jegeren. Vi som kjenner omstendighetene, og vet at det kan være vanskelig å se gjerdet til parken i terrenget, mener at det skjer verre ting i verden, sier politioverbetjent Katrine Grimnes.

Hun fikk selv merke oppmerksomheten fra spesielt mediehus rundt omkring i verden.

– En dag fikk jeg telefon fra en som presenterte seg som journalist fra CNN. Jeg var sikker på at det var en spøk fra noen venner, men det viste seg å faktisk være sant. Det er ikke ofte politiet i Målselv får telefon fra CNN, så det forteller litt om sakens interesse, forteller Grimnes.