NRK Meny
3D-animasjon
Foto: Kripos

Jaktulykken i Balsfjord

Oppsummert

I februar døde 26 år gamle Mads Håvard Larsen i en jaktulykke i Balsfjord i Troms. Vi følger rettssaken hvor en 41 år gammel jaktkompis står tiltalt for uaktsomt å ha forvoldt en annens død.

 • Ber om frifinnelse etter jaktulykke

  Forsvareren til en mann tiltalt for å ha voldt en annens død under en revejakt i Balsfjord, la i tingretten i dag ned påstand om full frifinnelse. Aktor ba om 120 dagers fengsel og inndraging av jaktrett i fem år. Tiltalte erkjenner ikke straffskyld.

 • Påstand om full frifinnelse

  Forsvarer Trygve Staff la i ettermiddag ned påstand om full frifinnelse for sin klient som er tiltalt for uaktsomt å ha forvoldt en annens død, og brudd på våpenloven. Staff sa i retten at det var ingen tvil om hvem som skjøt, men understrekte at det var en tragisk ulykke som ingen kan straffes for. Den tiltalte 41-åringen var på revejakt på et avfallsanlegg i Balsfjord, tidligere i år, da han skjøt og drepte en mann som han trodde var en rev.

 • Familien er skuffet

  – At tiltalte først erkjente straffskyld og tok på seg ansvaret for Mads Håvards Larsens død, betydde mye for avdødes foreldre og samboer. At han i mai gikk tilbake på dette og påsto seg ikke straffskyldig, har ført til ytterligere fortvilelse for familien. Det sa bistandsadvokat Erik Ringberg i sin prosedyre i dag. Dette vil sette sitt preg på lokalsamfunnet i lang tid. Han hevdet at tiltalte har handlet grovt uaktsomt og må dømmes for dette.

 • Bør dømmes til fengsel

  – Det er viktig at samfunnet reagerer med straff, av hensyn til allmennprevensjon, sa aktor. Det må sendes et alvorlig signal til folk. Tiltalte har opptrådt grovt uaktsom, og bør dømmes til en straff på 120 dagers fengsel, og han må fradømmes rett til jakt i fem år.

 • Så ingen rev

  Tiltalte så ingen rev i kikkertsiktet. Det sa aktor i sin prosedyre i dag. – Han har flere ganger sagt at han så et lys som han trodde var en rev. Denne tolkningen ble bestyrket etter at retten var på befaring og fikk se gjennom samme sikte på drapsstedet i går, mener aktor. Tiltalte har ikke vært sikker nok på hva han så.

Reporter Sveinung Åsali følger rettssaken etter jaktulykka i Balsfjord.