Jakter på Tromsøs lengste tromsøpalme – men du må ikke ta på den!

Tromsø Museum trenger hjelp fra publikum i jakta på den lengste tromsøpalme-stilken. De vil finne den høyeste palmen i hele Tromsø, og utlover premie til finneren.

tromsøpalme tromsø museum

Klarer du å finne Tromsøs lengste tromsøpalme?

Foto: Adnan Icagic

I forbindelse med et forskningsprosjekt jakter Tromsø Museum for tiden etter Tromsøs lengste tromsøpalme.

De inviterer alle som vil på tromsøpalme-jakt, og har laget en konkurransen som starter onsdag, slik at DU kan hjelpe dem finne den lengste.

– I år må vi rette oppmerksomheten mot tromsøpalmen. Det blir det utstilling til høsten i forbindelse med forskningsprosjektet vi nylig har avsluttet om tromsøpalmen. Så lurer vi jo på hvor stor den egentlig kan bli, sier Per Helge Nylund ved Tromsø Museum.

Fire meter høy tromsøpalme

Ifølge lærebøkene kan tromsøpalmen bli to og en halv til tre meter høy.

Men på 80-tallet var det noen som leverte en tromsøpalme til museet som var på hele fire meter og åtte centimeter.

– Det tyder på at noen tromsøpalmer kan strekke seg veldig langt i hvert fall. Så da er spørsmålet om vi kan finne en ny slik rekordpalme, som vi kan måle opp og stille ut, sier Nylund.

Planten er også svartelistet i Norge.

– Kan få blemmer på hendene

Skulle du være så heldig å finne rekordpalmen, vil ikke Tromsø Museum at du skal ta den med til dem.

– Det kan jo bli litt upraktisk å ta med stilker til oss som er 3–4 meter lang. Også er det jo slik at tromsøpalmen ikke er så grei å ta på. Man kan jo få blemmer på hendene og slikt. Så derfor ber vi ikke folk om å ta dem med hit, men bare ta et bilde å sende det inn til oss, sier Nylund.

Premier til vinneren

Det er ikke bare heder og ære som går til den som stikker av med seieren i konkurransen.

– Vi bruker å love ut et årsabonnement på bladet vårt «Ottar», som er populærvitenskapelig om nordnorsk natur og kultur. Det gjør vi i år også. Så ser vi litt enn også hva slags aldersgruppe som vinner. Av og til er det noen små oppdagere som vinner, og da drysser vi på med litt ekstra fra museumsbutikken, sier Nylund.

Slik deltar du:

1. Finn en skikkelig stor tromsøpalme.
2. Mål høyden på hovedstilken, den med kvit blomsterskjerm på toppen.
3. Ta et bilde av palmen med deg selv eller en venn ved siden av som målestokk.
4. Post bildet på Tromsø Museums Facebook-side eller på Instagram med emneknaggen #superpalme. Skriv hvor høy palmen du fant er.