NRK Meny
Normal

Ivan Kristoffersen er død

Tidligere Nordlys-redaktør Ivan Kristoffersen sovnet stille inn på Universitetssykehuset Nord-Norge fredag morgen. – Han var aktiv og ønsket å bidra til samfunnsdebatten helt til det siste, sier sjefredaktør i Nordlys, Anders Opdahl.

PHR IVAN - NORDLYS

Nordlys-redaktør Ivan Kristoffersen ble viktig under folkeavstemningen for eller mot EU i 1994 da han tok stilling imot. Her fra avstemningsnatten.

Foto: Rune M. Schulstad / NTB scanpix

Kristoffersen døde etter en tids alvorlig sykdom. Han var sjefredaktør i Nordlys fra 1982 til 1997.

– Vi har kjent til at Ivan har slitt med helsa en periode, men det var likevel et sjokk å få beskjed om at han var gått bort, sier dagens sjefredaktør Anders Opdahl.

– Markant meningsbærer

Han sier mange ble preget av budskapet da det ble kjent på redaksjonens morgenmøte i dag. For Nordlys har Kristoffersen vært en viktig person, sier Opdahl.

– Han har skapt avisa som vi kjenner den i dag og har vært en av de virkelig store samfunnsmenneskene gjennom tidene så det er en trist dag, sier Opdahl.

Distriktsredaktør i NRK, Pål Hansen, sier Kristoffersen var en markant stemme i nord også etter at han gikk av som sjefredaktør og at han var mannen som løftet Nordlys til å bli en nasjonal meningsbærer.

Aktiv debattant til det siste

Opdahl sier til NRK at Kristoffersen var en aktiv bidragsyter til Nordlys til det siste og hadde sin siste kommentar på trykk så seint som 13. februar.

– Den handlet om spenningsforholdet mellom øst og vest, en av de typiske sakene som han var kjent for både gjennom 80- og 90-tallet, sier Opdahl.

Han sier at Kristoffersen var aktiv og engasjert helt til det siste og at han ønsket å være til stede i det offentlige ordskiftet og sette sitt preg på det selv om han var preget av sykdommen. Det klarte han helt til for få dager siden, sier Opdahl.

Kristoffersen var fra Tromsø. Han var også statssekretær under fiskeriminister Eivind Bolle (Ap) fra 1979 til 1981 og pressesekretær i den norske FN-delegasjonen i New York i 1972. Fra 1998 til 2001 var han leder av Kringkastingsrådet

Han ble 85 år gammel.