Israel boikotter Tromsøs ordfører

Den israelske nasjonalforsamlinga, Knesset, har vedtatt en lov som gjør at Tromsøs ordfører Kristin Røymo og andre lokalpolitikere aldri kan få besøke Israel.

Kristin Røymo

Kristin Røymo og de andre i kommunestyret i Tromsø risikerer å ikke få slippe inn i Israel.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Det var sist mandag at Knesset, med 46 mot 28 stemmer, vedtok en lov som forbyr innreisetillatelse eller oppholdsrettigheter til alle utenlandske borgere som oppmuntrer til økonomisk, kulturell eller akademisk boikott av Israel

Tromsø kommunestyre vedtok en slik boikott i desember, med 25 mot 18 stemmer.

I vedtaket fra Tromsø kommunestyre heter det:

«Tromsø kommunestyre viser til at kjøp av israelske varer/tjenester som er produsert i områder under folkerettsstridig okkupasjon strider mot Tromsø kommunes etiske retningslinjer. Tromsø kommune vil på denne bakgrunn avstå fra å kjøpe israelske varer og tjenester som er produsert i okkuperte palestinske områder.»

– En del av en politisk kampanje

Det er organisasjonen Israel for Fred som forteller om vedtaket i Knesset på sine nettsider.

– Alle stater, også demokratier, bestemmer hvem som skal ha tilgang til staten. Slik vi ser det er en boikott av Israel ofte i realiteten et forsøk på å nekte Israels rett til å eksistere, og, slik vi ser det, et forsøk på å nekte det jødiske folk retten til å bestemme over seg selv, skriver den israelske ambassaden i en e-post til NRK.

– Vi ser på denne typen diskriminering mot den eneste jødiske staten som en del av en politisk kampanje som ønsker å få en slutt på den jødiske uavhengigheten. Derfor mener Israel at det er vår rett å nekte dem som ikke ønsker Israels eksistens tilgang til landet vårt, står det i skrivet NRK har fått.

– Ikke vedtatt boikott av Israel

Det kan altså bety at mange Tromsø-politikere kan bli nektet innreise til Israel. Gaza er for øvrig Tromsøs vennskapsby.

Ordfører Kristin Røymo sier til NRK at hun ikke har hørt noe fra Israel. Hun har heller ikke fått noen tolkning av vedtaket fra Utenriksdepartementet i Oslo.

Vi har ikke vedtatt noen boikott av Israel. Det gjelder kjøp av varer og tjenester som er produsert på okkupert palestinsk område som vi vil avslå fra. I denne saken står vi på trygg folkerettslig grunn, sier Røymo.

Også Trondheim har gjort et lignende vedtak. Utenriksdepartementet i Oslo har disse vedtakene til vurdering.