NRK Meny
Normal

Ishavet lokker

De første norske forsøk på ishavsfangst var preget av prøving og feiling. Men også lidenskap, tragedier og storpolitiske konflikter.

Antarcitc
Foto: Armada Argentina/Videomaker

I løpet av et par generasjoner ble norsk kunnskap om ishavet verdsatt langt ut over våre grenser. Og et viktig utgangspunkt for polarheltene.

Polfarere, polarhelter og polarekspedisjoner. Norsk historie er sterkt knyttet til jordas kalde og ugjestmilde områder. Og historiene er mange. De fleste kjenner til Nansen over polhavet og Amundsen til sydpolen. Men i forkant av disse var det flere generasjoner fangstmenn som våget livet på ishavet for å skaffe seg levebrød.

SE: Se episode 1: «Ishavet lokker»

Ettertraktet

Nordmenn ble etter hvert anerkjent og ettertraktet på utenlandske ekspedisjoner. Selfangst gav jobb til tusener av mennesker, hvalfangst i sør til enda fler. Men fangsten har ikke vært problemfri. Hvalfangst i Sørishavet opphørte på midten av 1960-tallet. Det var rett og slett fritt for hval, og nordmennene hadde forsynt seg godt.

Konflikter

I nord har konflikt med russerne om fangst- og fiskeområder en mer enn hundreårig tradisjon.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre foran et kart der nordområdene er i fokus

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Og på 1980-tallet stod nordmenn nesten alene mot hele verden i selfangststriden. Men med den norske regjeringen i ryggen, fortsatte imidlertid fangsten. Selv om det etter hvert ble en miniatyrnæring.

Den gjenfødte vikingkongen

Men den første polarkjendisen ble Fridtjof Nansen. Når han la ut på Grønlandsferden i 1888 var det uten støtte fra det offisielle Norge. Når han kom hjem igjen og suksessen var et faktum, var stemningen imidlertid snudd. Titusener av mennesker møtte opp når han kom seilende inn til Kristiania. Aldri før hadde Norge opplevd en slik mottakelse.

Nansen var den gjenfødte vikingkongen. Endelig hadde Norge, som da var en fattig provins i union med Sverige, noe å vise fram. En Polarnasjon var født.

Alt om TV-serien Den norske polarhistorien