NRK Meny
Normal

Isfront i vekterstreiken

Kontakten mellom partene i vekterstreiken ble brutt mandag. Ingenting tyder på snarlig forsoning.

Video Vekterstreik Alta

Turister får ferien ødelagt som følge av vekterstreiken.

Det er alt annet enn travle dager ved Alta lufthavn. Vekterstreiken gjør at ingen passasjerer får gå gjennom sikkerhetskontrollen her. For noen gjør dette at ferien tar en uventet vending.

– Det er litt overraskende. Vi har ikke fått noen informasjon, og for engelsktalende er det ikke så lett når all radio er på norsk. Nå prøver vi å booke om og få mer informasjon, sier turist Stefan Siegenthaler fra Sveits.

Fra onsdag morgen tas 92 flere vektere i Troms og Finnmark ut i streik. Da vil det blant annet tas ut 14 vektere på Melkøya utenfor Hammerfest. Også Harstad, Finnsnes, Bardufoss, Tromsø, Alta og Kirkenes omfattes.

Isfront mellom partene

Riksmekler Kari Gjesteby måtte mandag ettermiddag bare konstatere at sonderingene ikke førte noe steds hen, og at det ikke var grunnlag for å ta prosessen videre til formell mekling.

Hun hadde ingen formening om når kontakten kunne gjenopptas, skriver Ntb.

– Dette er veldig beklagelig, siden det er en alvorlig konflikt som rammer tusenvis av reisende, sier hun.

Tonen mellom NAF og NHO Service var påtakelig grinete etter det mislykkede møtet, skriver Ntb.

Administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund, beskyldte motparten for å kreve umulige lønnsgarantier for flere år framover, mens NAF-leder Hagensen sa at det ikke var noe poeng i å fortsette så lenge arbeidsgiversiden ikke flyttet seg en tomme.

Ferien kan bli ødelagt

Norgesferien til det sveitsiske paret NRK møtte på flyplassen i Alta ble ikke helt som planlagt. Hvor forandret planene blir, er det streiken som avgjør.

– Vi hadde en plan for de siste fem dagene, men alt blir utsatt eller verst tenkelig avlyst, sier Siegenthaler.

  • LES:

Streiken rammer ikke bare de reisende, det lokale næringslivet i Alta blir også rammet.

– Biler som skulle vært levert hit til Alta droppes i Lakselv eller Tromsø, så vi har litt av en jobb og gjøre for å få bilene tilbake hit, sier Asbjørn Henriksen, avdelingsleder ved Europcar Alta.

Streikende i Tromsø frustrert over Avinor

I Tromsø er de streikende vekterne frustrert over Avinor – som har tatt over noen av funksjonene vekterne har til daglig.

Video Vekterstreik Tromsø

SE NETT-TV: Frustrasjon blant de streikende vekterne i Tromsø.

Avinor gjør det de kan – som å sjekke billetter og legge på bagasje – for å få unna de lange køene, men det faller ikke i god jord hos de streikende.

– Det er ikke noe juridisk i veien for at de kan gjøre det, selv om det er arbeid som vanlige fall utføres av vekterne. Men det er jo synd, sier plasstillitsvalgt i NAF, Sten Jørgen Pettersen.