NRK Meny
Normal

Isbjørner droppet bytur

Isbjørnene som var på vei mot Longyearbyen, har skiftet retning.

Isbjørnspor

Her, ved en hytte i Adventdalen, ble det fredag observert tydelige spor av isbjørn.

Foto: Hurtigruten Svalbard

I dag undersøkte Sysselmannen området der en binne med to unger sist ble observert. Sporene tyder på at de har trukket videre sørover og ikke ut mot bebyggelsen.

– Vi har ikke gjort nye observasjoner i dag, så nå har vi avsluttet aksjonen, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.

Det de ser er at bjørnene har gått mot en bre, lenger vekk fra byen enn der de forlot dem natt til fredag.

– Vi så dem ikke i dag, verken med skuter eller helikopter. Det er bekmørkt, så det er svært vanskelig å se noe. Vi oppfordrer derfor folk til å være oppmerksomme og ta sine forholdsregler når de går ut, sier han.

Ida Dyreng

Markedssjef Ida Dyreng i Hurtigruten Svalbard forteller at det var en av deres guider som fant isbjørnspor utenfor ei hytte i Adventdalen, ikke så langt fra Longyearbyen.

Foto: privat

Kom på hyttebesøk

Den siste tiden har binna og isbjørnungene blant annet holdt til i Adventfjorden. Da et følge fra Hurtigruten Svalbard skulle på rekognoseringstur til området rundt Fredheim og Tempelfjorden, passerte de ei hytte som de bruker, innerst i Adventdalen.

– Da oppdaget guiden mange fotspor etter isbjørnene. Etter å ha sett seg litt om, mente han at det så ut som om isbjørnbinna hadde ligget og kost seg utenfor hytta lenge, sier markedssjef Ida Dyreng i Hurtigruten Svalbard.

Trolig de samme dyrene

Basert på hvor sporene fra isbjørntrioen er observert den siste tiden, mener hun det er naturlig å anta at det er den samme isbjørnfamilien som var på vei mot Longyearbyen.

Både helikopter og snøskuterpatrulje ble sendt ut for å søke etter bjørnene etter at en skuterfører observerte dem på vei mot Longyearbyen østfra fredag kveld.

– Bjørnene reagerte både på helikopteret, skuterne og på de skremmemidlene vi brukte. Da vi forlot dem, var de på vei videre innover i dalen, opplyser Olsen hos Sysselmannen.

Isbjørn på Svalbard

At det er mørkt døgnet rundt, gjør det ekstra viktig å ha oversikt over isbjørnens bevegelser i de befolke områdene på Svalbard.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

Uoversiktlig i mørket

Sysselmannen ber folk være oppmerksomme, og ta kontakt dersom de ser bjørnene.

– Årsaken til at vi valgte å aksjonere og lede dem bort såpass langt ute, er at binna og ungene holdt en fast og bestemt retning mot Longyearbyen. Situasjonen er dessuten mye mer uoversiktlig nå som det er mørkt døgnet rundt, og fordi vi har med tre bjørner å gjøre samtidig, uttaler sysselmann Kjerstin Askholt på Sysselmannens egen nettside.