Isbjørnene kom tilbake – drives vekk med helikopter

Like før klokka sju søndag morgen ble isbjørnbinnen og de to ungene hennes observert på veien ved Gruve 6 – like utenfor Longyearbyen.

isbjørn

Isbjørnbinnen som de siste dagene har nærmet seg Longyearbyen blir nok en gang drevet vekk.

Foto: Sysselmannen på Svalbard

Sysselmannen ber folk om å holde seg unna når dyrene nok en gang skal jages vekk.

– Vi driver nå bjørnene østover i Adventdalen med helikopter og snøskutere. Det vil ta litt tid og vi ber folk om å ikke kjøre snøskuter fra Jernsenga og innover den nærmeste tiden, sier sysselmannsførstebetjent Thor-Arild Hansen.

Den var en guide i en av reiselivsbedriftene på Svalbard som oppdaget binnen og de to ungene da han var på vei til jobb. Sporene viste at isbjørnene også hadde vandret etter veien – på vei mot bebyggelsen.

– Vi ba guiden om å bli værende i området for å holde oss informert til vi kom på plass. Vi satte igang umiddelbart og nå har vi kontroll på situasjonen, sier Hansen.

Isbjørnspor

Fredag ble det sett spor av isbjørnene ved denne hytta i Adventdalen på Svalbard.

Foto: Hurtigruten Svalbard

Farlig for alle

Med helikopter og snøskutere drives nå isbjørnene for tredje gang vekk fra de bebodde områdene. Norsk Polarinstitutt bistår Sysselmannen med isbjørnfaglig kompetanse, og de største turoperatørene i Longyearbyen er varslet om situasjonen. Planen er å få dyrene inn i Eskerdalen og videre utover til Sassen.

– Vi ønsker ikke å få isbjørn inn i bebyggelsen. Det vil utgjøre en fare for mennesker, men også en fare for at bjørnene da må skytes. Vi har hatt eksempler tidligere på at isbjørnunger måtte avlives fordi moren deres ble skutt. Vi vil at bjørnene skal finne seg andre steder å lete etter mat, sier sysselmannsførstebetjenten.

De største turoperatørene er varslet om situasjonen, og bedt om å ikke legge turer til området så lenge aksjonen pågår.

– Å oppsøke isbjørn er dessuten ulovlig, føyer Thor-Arild Hansen til.