Isbjørnen havnet i søppelgarnet

Hvert år slenger fiskebåter fra seg enorme mengder søppel rett i havet. På Svalbard festet fiskenoten på 170 kilo seg fast i øret på en isbjørn.

Isbjørn sitter fast i garn
Foto: Sysselmannen på Svalbard (Video)

Årlig holder sysselmannen på Svalbard sammen med frivillige strandrydding på ulike områder. I år fant ryddegruppen 90 kubikkmeter med søppel bare på ett sted, på nordsiden av Spitsbergen.

– Det er veldig mye, og vi rydder bare på et utvalgt område. Så det vi finner et år kan jo bare være toppen av isfjellet, sier Thomas Aga Ulvestad, førstebetjent i Sysselmannen på Svalbard.

Og hvert år finner de enorme mengder med søppel. Mesteparten ser ut til å stamme fra fiskebåter; rester etter nøter, tauverk, kasser, kuler og pakkebånd.

Ryddeaksjon

Sysselmannen på Svalbard arrangerer med frivillige årlig ryddeaksjoner på ulike plasser. I år hentet de opp 90 kubikkmeter med avfall, mesteparten fra fiskebåter.

Foto: Lyssand/Sysselmannen

Binne i fiskenot

Dette går direkte på bekostningen av dyrene.

– Nylig fant vi et reinsdyr-kadaver i forbindelse med dette. Og forrige uke ble to isbjørner sittende fast i søppel fra fiskebåter, sier Ulvestad.

Den ene bjørnen ble observert av turister med tau rundt halsen. Da måtte Polarinstituttet tilkalles for å bedøve bjørnen for å fjerne tauet.

Senere samme uke ble det observert en annen binne med en fiskenot hektet til øremerket (se video). Hun kom seg til slutt løs, etter å ha dratt på det 170 kilo tunge garnet etter øret i flere timer.

Isbjørn sitter fast i fiskenot (garn) på 170 kilo. Da helikopter kommer, klarer den å rive seg løs. Notet satt fast i øremerket på isbjørnen. Masse søppel fra fiskebåter.

Her har isbjørnen sittet fast i fiskenoten i flere timer. Video: Sysselmannen på Svalbard

– Det er en skremmende tanke på miljøsiden, og vi ser også tilfeller der dyr har sittet fast i garn og har endt opp med å dø en smertefull død, sier Ulvestad.


Mer ligger på havbunnen

Geir Wing Gabrielsen

Geir Wing Gabrielsen ved Norsk Polarinstitutt i Tromsø.

Foto: Norsk Polarinstitutt

– Dette er et økende problem. Ikke bare i vårt område, men i alle verdenshav, forteller Geir Wing Gabrielsen, seksjonsleder for miljøgifter ved Norsk Polarinstitutt.

Han mener problemet er større en det vi ser på overflaten.

- Vi vet at det bare er en liten andel av søppelet som flyter. Mesteparten ligger på bunnen. Alle land har ansvar for å rydde sin egen kyst, men ingen tar ordentlig vare på de felles havområdene, sier Wing Gabrielsen.

I 1999 ble et sammenhengende søppelhav oppdaget i den nordlige del av Stillehavet, et felt av plast som utgjorde ca. 500.000 kvadratkilometer. Noe som er mye større enn Norges areal.

Strandryddingen på Svalbard viser at det søppelmengdene fortsetter å være like store, år etter år. Dette bekymrer Wing Gabrielsen.

- Jeg tror at folk ikke har nok respekt for naturen og havet. Rundt Svalbard er det mest avfall fra fiskerinæringa. Men jeg tror det går på holdninger. Man forstår ikke at det skaper store problemer.

- Vanskelig å ansvarliggjøre

I tillegg til avfall fra fiskefartøy, dominerer ulike typer plastavfall som flasker og bokser, samt plastmateriale i oppløsning. Glassflasker, sko og lightere var også gjenstander som ble plukket opp.

På Svalbard syntes de det er vanskelig å gjøre noe mer med den utfordringen, enn det de allerede gjør. Søppelet som ender opp på Svalbard stammer ikke nødvendigvis fra der ifra.

- Vi har jo en sterk oppfordring til fiskeriflåten og andre om utfordringen. Men det er også vanskelig å ansvarliggjøre noen her, sier førstebetjent Ulvestad.

Søppelrydding Svalbard

Bildet fra årets strandrydding utenfor Spitsbergen. Hvert år må politiet og frivillige samle opp haugevis av ødelagt fiskeutstyr etter fiskebåter.

Foto: Lyssand/Sysselmannen på Svalbard