Hopp til innhold

Isbjørn har begynt å spise egg for å overleve

Den stadige minkende sjøisen gjør at stadig flere isbjørn trekker inn på land. Det kan få alvorlige konsekvenser for fugler som hekker på Svalbard.

Isbjørn på sjøis

Isbjørnen lever tradisjonelt på drivisen der den jakter sel. Nå har flere isbjørner på Svalbard begynt å røve fra reir.

Foto: Lars Henrik Smedsrud

– Det var i 2004 vi første gang opplevde at isbjørnen stjal egg. Siden den gang har omfanget av bjørn som stjeler egg fra reirene vært veldig stort, sier nederlandske Jouke Prop ifølge nettstedet Sciencmag.org.

Nettstedet gjengir fra en vitenskapelig artikkel publisert i Frontiers in Ecology and Evolution denne måneden.

Prop er ornitolog ved universitetet i Groningen og har forsket på sjøfugl lands kysten av Nordenskiöld Land på Svalbard.

Kan tømme 50 reir på én time

Forskerne har observert at en sulten bjørn kan spise eggene fra rundt 50 reir i løpet av én time. Etter rundt et halvt døgns søvn er de klar for å gjenta prosessen.

Det er den stadig minkende sjøisen i Arktis som gjør at isbjørnen beveger seg bort fra sin tradisjonelle jakt på sel på drivisen. Forskerne anslår at flere dusin av isbjørnene på Svalbard har lært seg hvor de kan gå for å finne egg å spise.

Og isbjørnene ser ut til å komme tilbake tidligere og tidligere år for år. Sør på Spitsbergen har det blitt observert isbjørn som kommer til hekkestedene så tidlig som i midten av juni.

Forskerne var først usikre på om de skulle prøve å jage isbjørnen bort, da den først begynte å gå løs på reirene. De bestemte seg for i stedet å observere hva som skjedde.

Frykter konsekvensene

– For ti år siden ville jeg aldri tro noe slikt kunne skje, og det er umulig å spå hvordan situasjonen vil være om tre-fire år. Da er vi trolig ved et kritisk punkt når det kommer til hvordan fuglene vil reagere, sier Props i artikkelen.

Han frykter i siste instans at isbjørnens røving av reirene vil få fuglene til å forlate de tradisjonelle hekkestedene sine.

Andrew Derocher som forsker på isbjørn ved universitetet i Alberta i Canada, tror likevel det er fuglene som vil klare seg best.

– Det vi ser nå vil nok ha en forbigående effekt på sjøfuglbestanden. At havisen blir borte vil gjøre at bestanden av isbjørn vil rammes mye hardere enn fuglene, sier Derocher.

Forskerne har studert isbjørnens angrep på kolonier av hvitkinngås, ærfugl og polarmåke på Grønland og på Svalbard.