Hopp til innhold

Isbad i Arktis – en rask avkjøling

Isbad- vanlig rutine etter tokt.

Isbad i arktis

Ananda Rabindranath gruer seg og må telle ned før hoppet ut i 1.6 minusgrader. Marinbiolog Malin Daase fra Norsk Polarinstitutt har erfaring fra isbading og holder et god tak i tauet.

Foto: Sylvi Inez Liljegren

Etter arbeid rundt nullpunktet i omlag to uker, er det klart at man må ta skikkelig farvel med isen og kulden.

Derfor troppet en hel gjeng fra ICE-toktet opp på isen før avgang sørover for å ta et isbad.

Dette er, så vidt som jeg kan forstå, vanlig praksis hos mange av dem som jobber i Arktis. Isbadet er ikke bare manndomsprøven, men vanlig rutine etter tokt. Og flere av dem understreker at dette ikke var første gang og at de selvfølgelig har isbadet før, må vite.

Vann med minusgrader

Men her er to regler før spranget ned i minus 1.6 graders kaldt vann: En dykker skal ligge i råken for sikkerhets skyld. Peter Leopold tar med sitt avanserte dykkerkamera og hopper uti.

Isbadet foreviges

Men så er det bare å la det stå til! Dykker Peter Leopold er sikkerhetsvakt og fotograf med avansert kamerautstyr

Foto: Sylvi Inez Liljegren

Regel nummer to er tau rundt livet. Marinbiolog Malin Daase fra Norsk Polarinstitutt hopper i som første kvinne, men syns ikke dette er spesielt. Det skal noe til å slå hennes personlige baderekord fra 82°4 N.

– Dette er litt for langt sør, sier hun. Vi er jo knapt nord for 81. breddegrad!

Hopp i havet

En hustrig kveld møtes de spesielt interesserte for å fullføre en vanlig rutine etter tokt i isen: Et raskt hopp i havet.

Foto: Sylvi Inez Liljegren

Pyse?

Bildene sier sitt. Dette var en iskald opplevelse. Grøss og gru. Jeg sier ikke mer. Og jeg tok heller ikke i mot utfordringen, men holdt meg trygt på iskanten med kamera i hånda.

Pyse, javel. Men det får så være.

Isbad

Tekniker Arve Kristiansen fra forskningsstasjonen på Austervoll er kjapt uti og kjapt tilbake på isen. Kaldt og oppfriskende, sier han.

Foto: Sylvi Inez Liljegren

Flere nyheter fra Troms og Finnmark