NRK Meny
Normal

– Livet skal jo inneholde et snev av galskap

TROMSØ (NRK): Fredag gjennomførte en solid gjeng vintersvømmere fra klubben «Ishud Tromsø» sin siste trening før VM i Sibir.

Fredag gjennomførte en solid gjeng vintersvømmere fra Ishud Tromsø sin siste trening for VM i Sibir.

SE VIDEO: Isbadeklubben "Ishud Tromsø" skal delta på VM i Sibir 8.- 12. mars, og fredag hadde klubben sin treningsøkt før mesterskapet.

Isbaderne trosset snø, kulde og en bitende kald vind og kastet seg ut i sjøen i Telegrafbukta.

Da var det ikke snakk om bare en dukkert. Gjengen fra «Ishud Tromsø» tok reale svømmetak og var i vannet i flere minutter. Om fire dager reiser ti isbadere fra klubben og én fra Tolga kommune til Tyumen i Sibir for å delta i VM. De er de eneste norske utøverne som skal være med i mesterskapet.

– Dette var friskt og godt. Vi varmet opp litt før vi gikk ut i, så det gikk helt greit. Det var synd det var litt lite vann i bukta i dag, vi måtte gå ganske langt før vi kunne legge på svøm. Nå er det om å gjøre å få i seg varmen igjen, sier Terje Berntsen rett etter at han har kommet opp av vannet.

– Tror du vannet vil være enda kaldere i Sibir, under VM?

– Der skal vi svømme i ei elv, så jeg regner med at temperaturen vil være omtrent som nå – så vidt over null grader. Det er en god temperatur for oss, sier Berntsen og smiler.

– Hva er det beste med å isbade?

– Det er jo dette med at livet skal inneholde et lite snev av galskap, og isbading er akkurat passe dose for meg, sier han og ler.

Johanne Aasen

Johanne Aasen synes at det beste med å isbade er at hun får brukt vinteren på en annerledes måte.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK

– VM er mest moro

Både meritterte storsvømmere, godt voksne vintersvømmere med VM-historie og debutanter fra Ishud skal delta på VM.

Øvelsene i mesterskapet er 25 meter brystsvømming, 50 meter kombinert bryst- og frisvømming, 25 x 4 meter stafett, 100- og 450 meter frisvømming. For Johanne Aasen er verdensmesterskapet årets høydepunkt.

– VM er mest moro, men det er også ambisiøse svømmere med. En del tidligere konkurransesvømmere skal være med, og de blir man inspirert av, sier hun.

– Hva er målet til Ishud Tromsø?

Aasen ler.

– Ikke så mye mer enn å gjennomføre og prøve å slå tida fra forrige VM. Man konkurrerer med seg selv.

Rundt 1500 mennesker skal delta i verdensmesterskapet. 700 av disse er fra utlandet. Yngste deltaker er 8 år, den eldste 91. Dette er det tiende verdensmesterskapet som arrangeres i vintersvømming, og det fjerde Ishud deltar i.

– Man kan vel si det slik at kvalifiseringen til dette mesterskapet ikke var helt som andre kvalifiseringer. Man betaler for å være med, også bader man, sier Berntsen og smiler.

Bader hver fredag

Aasen legger ikke skjul på at hun synes det er kaldt å isbade.

– Men det er kaldt på en frisk måte, slik at kroppen synes det er ålreit. Vi må svømme litt under VM, så den siste tida har vi trent på å ta 20- 30 svømmetak utover, for så å snu.

15- 20 personer fra Ishud møtes for å bade i Telegrafbukta hver fredag.

Telegrafbukta

Telegrafbukta viste seg fra sin beste side på fredag.

Foto: Mathilde Torsøe/NRK