Hopp til innhold

Skal investere 1 000 000 000 000 i Nord–Norge

Ifølge en fersk rapport fra Menon er det samlede investeringspotensialet i nord på 1.000 milliarder kroner de neste 15 årene.

En ny arena for samarbeid og vekst i Nord-Norge ble presentert fredag.

Navnet er Agenda Nord–Norge, og det er Sparebank1 Nord–Norge, LO og NHO som står bak.

Konsernsjef, Jan–Frode Janson, i Sparebank1 Nord–Norge, sier målet er å skape vekst i landsdelen.

– Norsk økonomi stagnerer litt nå. Mulighetene ligger i nord, dem skal vi gripe, sier Janson til NRK.

– Av med skinnlua og på med piggsko

Konsernsjefen forteller at i stedet for å kjekle internt og bedrive kretsmesterskap, må blikket rettes til et nivå i verdensklasse.

Jan-Frode Janson

Konsernsjef i Sparebank1 Nord-Norge, Jan-Frode Janson mener blikket må heves til verdensklasse.

Foto: Trygve Andreassen / NRK

– Noen ganger ser vi tendenser til at den berømmelige skinnlua ødelegger utsikten. Det handler om å få skinnlua litt opp, og få på seg piggskoene og gripe mulighetene, sier Jan–Frode Janson.

Agenda Nord–Norge skal bli en årlig arena for samarbeid i landsdelen. I år arrangeres det i Tromsø 10.–11. november.

– Her skal vi møtes for å dele informasjon og kunnskap. Vi skal diskutere hva vi kan gjøre enkeltvis, i grupper og som et samlet forum. Mye handler om å heve blikket fra kretsmesterskap til verdensklasse, sier Janson.

–Nordlendinger har mye å lære av hverandre

Agenda Nord–Norge skal rullere mellom de tre nordligste fylkene i landet. Det skal samles representanter fra privat næringsliv, tillitsvalgte i bedrifter, politikk og akademia.

Distriktssekretær i LO Nordland, Rita Lekang, mener det er en styrke at flere aktører står bak når man prøver å skape en arena for samarbeid.

– Vi vil ha lønnsomme og gode bedrifter, som har gode eiere og som gir oss muligheten til å utvikles oss, både i kompetanse og at vi kan hente ut vår andel av verdiskapningen, sier Lekang.

Hun mener nordlendinger har mye å lære av hverandre.

– Vi må skaffe oss kunnskap om hva som finnes i landsdelen, kompetanse til å hente det ut. Enten det er olje, mineraler eller andre ressurser, sier Lekang.

1.000 milliarder kroner

På en pressekonferanse fredag ble det presentert et mulighetsstudium av Menon, som skal offentliggjøres i november. Studien handler om mulighetene i Nordland, Troms og Finnmark.

Menon anslår at det samlede investeringspotensialet i nord kan nå 1.000 milliarder kroner de neste 15 årene.

– Næringslivet står overfor uante muligheter som vil doble investeringene i landsdelen. Med slike muligheter blir det attraktivt for investorer regionalt, nasjonalt og internasjonalt, sier Leo Grünfeld i Menon.

Grünfeld mener Nord-Norge har en utfordring med å skaffe seg arbeidskraft til næringer i vekst, som olje, gass og annen industri.

– Vi skal leve av hverandres arbeid, og det arbeidet må være kompetent. Landsdelen trenger kompetanse, kanskje mer enn andre landsdeler har Nord-Norge behov for kompetanse. Hvordan vi tiltrekker oss den type kompetanse, er en stor utfordring, sier Grünfeld til NRK.

– Vil bidra til et løft

I mediene har det over lengre tid vært etterlyst evne til å samarbeide i Nord-Norge. Leder i NHO Troms og Svalbard, Trond Skotvold, sier at man ikke har vært flink nok til å forplikte seg til samarbeid.

– Fokuset her handler om å, sammen med politikerne, bidra til et løft i årene fremover for å ta ut det potensialet som er i landsdelen, sier Skotvold.