Intern misnøye med Hausberg

Frustrasjonen vokser i Tromsø Arbeiderparti. Økende misnøye med ordfører Arild Hausberg.

Ordfører i Tromsø, Arild Hausberg

Tromsø-ordfører Arild Hausberg

Foto: Eskil Mehren / NRK

I onsdagens kommunestyremøte i Tromsø blir det vedtatt en rekke kutt i kommunale tjenester.

Samtidig er det intern uro i Arbeiderpartiet, der det nå foregår en diskusjon om ordførerens posisjon.

Hyppige medieutspill

Etter brakvalget i 2007, med 40 prosent av stemmene, øker nå misnøyen med ordføreren internt, både i fagbevegelsen og i Tromsø Arbeiderparti.

En rekke kilder i partiet sier til NRK at frustrasjonen er voksende. Det gjelder grepene som tas for å få økonomien under kontroll, måten kontroversielle saker håndteres på, og ikke minst hyppige medieutspill fra den politiske ledelsen.

Flere sier at "timingen" for symbolsaker som Grand Prix, Mandela Day og OL har vært dårlig, at det politiske arbeidet mangler fokus og retning, samt at evnen til å kommunisere med velgerne er dårlig.

Brutte løfter


Det er også, etter det NRK erfarer, sterk bekymring over at mange av Hausbergs løfter fra to år tillbake som er brutt, nå skal innhente Arbeiderpartiet med full tyngde. Blant løftene var at eiendomskatten ikke skulle økes og at Tromsø skulle bli Europamester i eldreomsorg.

Ingen av NRKs kilder ønsker å stå åpent frem med kritikken som rettes både mot ordføreren og apparatet rundt ham. Men mange sier de er usikre på om Hausberg bør få fornyet tillit når en ny nominasjonsprosess starter om bare et halvt år.


Arbeiderpartiet har ingen tradisjon for at sittende ordførere utfordres dersom de ønsker å fortsette. Samtidig vet NRK vet at det i deler av partiet og i nettverkene rundt partiet nå foregår en diskusjon om hvem som skal fronte Tromsø Arbeiderparti ved kommunevalget i 2011.

Avviser kritikken

Arild Hausberg selv tilbakeviser kritikken.

- Dette er en diskusjon jeg ikke har hørt. Jeg skulle ønske jeg ble introdusert i den diskusjonen, slik at jeg kunne tatt del i den, sier han.

- I mitt daglige virke bruker jeg 99 prosent av tiden til å jobbe med velferdstjenester for kommunen. Når jeg får et fokus i media på saker som jeg ikke er opptatt av så blir det blåst kraftig ut, og det blir et fokus på det media har fokus på og ikke det jeg har fokus på.

Ordføreren sier hans arbeid er å besøke skoler, bydrift, seminaret, institusjoner og være opptatt av barnehager og annen kommunal velferd.

- Vi har problemer i Tromsø kommune som i alle andre kommuner. Det vil si problemer og problemer - det går så det suser i Tromsø kommune. Det er en kjempegod kvalitet i kommunen. Vi produserer 2 prosent mer enn det vi har penger til, og det har vi tatt politiske grep for hele veien.

- Et nytt grep vi tar nå er at finansutvalget skal inn i kommunen og snu alle steiner, avslutter Hausberg.