Innrømmer delvis straffskyld i historisk stor narkorettssak

Fire av de fem personene som står tiltalt i Nord-Troms tingrett for grov narkotikakriminalitet, erkjente straffskyld for deler av tiltalen. Men de nekter for å være i en organisert gruppe.

Narkosak

Et parti på 14 kilo hasj som ble funnet i en garasje i Nord-Troms.

Foto: Politiet

Fire menn og en kvinne er med tilknytning til Troms og Finnmark er tiltalt. Tiltalen omfatter salg av omkring 30 kilo narkotika samt grovt heleri. Dette er en av tidenes største narkotikasaker i Nord-Norge.

Etterforskningen tyder på at det aller meste av narkotikaen har kommet via Litauen. Saken skal gå i tre uker i Nord-Troms tingrett i Tromsø, og store deler av saken er basert på avlytting av samtaler som politiet har gjort.

Fraktet 500.000 kroner med buss

Også en bussjåfør som de tiltalte har hatt mye kontakt med er innkalt som vitne. Da politiet startet avlytting av de tiltaltes telefoner fant de at de tiltalte hadde mye kontakt med en bussjåfør.

Etterforskningen har avdekka at en bussjåfør har bidratt med å frakte til sammen en halv million kroner fra Norge til Russland, mener aktor.

Tiltalen er tatt ut etter den mest alvorlige narkotikaparagrafen, og dessuten etter en paragraf om organisert kriminalitet.

Nord-Troms tingrett har satt av tre uker til å gå gjennom alle forklaringer, bevis, beslag og trafikkdata.

Dette er de tiltalte:

Hovedmannen er en 35-åring fra Litauen. Han har ifølge tiltalen hatt en lederrolle og solgt 13,7 kilo amfetamin til to finnmarkinger. Det skal ha skjedd i Burfjord i Troms, Alta, Karasjok, Tana og andre steder, fra slutten av 2011 til mai 2015. I 2015 oppbevarte han minst 16 kg hasj i en garasje i Burfjord. To kilo er solgt videre til den tredje tiltalte. Han erkjenner ikke å være i et organisert nettverk, men erkjenner å ha oppbevart narkotika.

En mann i 20-årene fra Vest-Finnmark skal ha kjøpt 6,9 kilo amfetamin fra hovedmannen og solgt det videre. Han har også bidratt til oppbevaringen av det store hasjpartiet, og videresolgt en mindre del. Han er også tiltalt for heleri av en snøskuter. Han erkjenner ikke å være i et organisert nettverk, men erkjenner delvis straffskyld for oppbevaring av narkotika.

En mann i 50-årene fra Øst-Finnmark skal ha kjøpt minst 6,8 kilo amfetamin av hovedmannen i Karasjok, Tana og Sør-Varanger, og solgt dette videre. I tillegg har han kjøpt to kilo fra en ukjent person. I fjor kjøpte han omkring to kilo hasj av hovedmannen og solgte det meste videre. Han er dømt for narkotikalovbrudd tidligere, og kan derfor vente seg skjerpet straff om han blir dømt. Han erkjenner også straffskyld for tiltalen, men ikke å være i en organisert gruppe.

En kvinne i 40-årene fra Øst-Finnmark var aktiv i et snaut år, og organiserte innsamlingen av 100.000 kroner som stammet fra hasj- og amfetaminsalget. Hun sørget for å frakte i alle fall deler av beløpet med buss til Russland, ifølge tiltalen. Hun erkjente også de faktiske forhold, men heller ikke hun mener det har vært en organisert gruppe.

En mann i 40-årene bosatt i Vest-Finnmark. Han oppbevarte 14 kg hasj og gjorde seg skyldig i grovt heleri da han fraktet 500.000 kroner i utbytte fra narkotikahandelen til Russland, ifølge tiltalen. Han erkjente ikke straffskyld for det han er tiltalt for.